Villa utan altan så gott som otänkbar

De flesta av oss vill kunna sitta utomhus. Det nästan oberoende vilket väder det är. Köper vi en ny villa, är det nästan otänkbart att köpa en ny bostad utan altan. Åtminstone vill vi ha en utomhusplats där vi kan placera utomhusmöbler så att vi kan sitta och dricka vårt morgonkaffe, eller utomhusfikat eller vad vi nu kan vilja äta utomhus. Just vanorna att sitta ute har verkligen exploderat under de senaste 20 åren. Många villaägare sitter utomhus så gott som hela somrarna, och skulle vädret förstöra möjligheten att sitta utomhus, ser vi till att glasa in uteplatsen, eller montera markiser som skydd för väder och vind.

För 50 år sedan var det annorlunda

Bara för 50 år sedan, hade vi inte denna kultur. Då var folk vana av att sitta inomhus, men började så smått med att placera utemöbler i trädgården. Det var helt enkelt skönt att sitta utomhus, och det gjrode man antingen i trädgården, eller i en syrenberså. Syrenerna hade dubbel funktion i bersåerna, dels var de insynsskyddande, dels spred de en underbar doft. Vi placerade också utebordet med stolar under äppeträd som gav en skön skugga. Möjligen hade man en terass utomhus, en plan yta där vi lättare kunde placera bordet på en plan yta.

Bygga altan kom de senaste 20 åren

Att bygga en trädackad altan, har kommit stort under de senaste 20 åren. För många villaägare har det blivit ett sätt att förstora boendeytan åtminstone under sommartiden. Vi vill imgås med famlijen och vännerna alltmer utomhus och kanske gör maten såväl utomhus under tiden som vi sitter ute. Att bygga in en grillplats i altanen har blivit mycket populärt under de senaste åren då vi gärna grillar maten. 

Vad som gäller vid altanbygge

Bygger man altanen mer än 50 centimeter ovanför markytan bör man bygga ett skyddande staket runt altanen, och tillhörande trappsteg. En altan som ligger direkt på marken behöver inget skyddsstaket. Vill man kan man även bygga in en utomhuspool. Den behöver ett skyddsstaket med ett tillhörande pooltak, som skyddar folk och fä från att ofrivilligt ramla i poolen. I normalfallet behöver du inte något bygglov för att bygga en altan. Däremot kan du behöva bygglov om du samtidigt bygger ett tak över altanen, då man anser att ett tak på en altan förändrar husets utseende, och för den förändringen bör du ansöka om bygglov.

Anlita hantverkare för altanbygget? Läs då mer här.

13 Nov 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.