ROT-avdrag

ROT är en förkortning för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad och innebär att du kan få en skatteminskning som ger dig reducerat pris på 30 procent av arbetskostnaden gällande arbeten i hemmet. Det fungerar så att hantverkaren ansöker om ROT-avdrag och, om denne beviljas, får 30 procent arbetskostnaden betald av skatteverket. Ett initiativ som tillkommit för att hjälpa mindre firmor och stödja byggbranschen. 

Om du ska söka ROT-avdrag är det viktigt att du kolla med skatteverket vad som gäller. Se till att de arbeten som du ska utföra med hjälp av hantverkare är giltiga för ROT-avdraget och se till att den hantverkare som du anlitar har rätt och möjlighet att ansöka om avdraget. 

-För att få rätt till ROT-avdrag krävs att företaget har f-skattesedel och att arbetet betalas med faktura.

-Det är inte en hantverkares skyldighet att ansöka om ROT-avdrag. Du måste själv be om det och komma överens med hantverkaren innan arbetet sätter igång.

-ROT-avdraget betalas ut av din årliga inbetalade skatt och begränsas till maximalt 50 000 kronor (en summa som även inkluderar RUT-avdraget). Detta innebär att du dels måste ha betalat in minst 50 000 kronor i skatt under det aktuella året för att kunna få ett avdrag på 50 000 och dels att du även inte utnyttjat något av RUT-avdraget.

-ROT-avdraget täcker bara hantverkarens arbetskostnad och får inte användas för material eller liknande kostnader.

-Om hantverkaren missat att ansöka om ROT-avdrag trots att ni kommit överens om det kan denne inte ta betalt för den delen av arbetskostnaden som skulle täckas av avdraget. Detta beror på hantverkarens misstag och ska inte påverka ditt totala pris. Detta gäller även om hantverkaren felaktigt informerat dig om att det arbete som denne skulle utföra varit giltigt för ett ROT-avdrag. Det ligger på hantverkarens ansvar att veta vilka arbeten som uppfyller kraven för ROT-avdrag.

-Avdraget är preliminärt tills skatteverket är klar med din deklaration. Först då går avdraget genom på riktigt. Har du då inte betalat in tillräckligt i skatt för du själv stå för mellanskillnaden till hantverkaren.

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.