Vet mer om Attefallshus

Liksom Friggeboden, lånade Attefallshus namnet av den politiker som införde ett byggnadslovsfritt husbygge på den egna tomten. I detta fall hette politikern Stefan Attefall och var bostadsminister under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Till skillnad från Friggeboden får husägarna bygga Attefallshuset med vatten- och avlopp så att man kan installera både toalett, badrum och kök, om man så önskar.

Bland det första som krävs är att du redan har ett hus på din tomt för att alls få bygga ett Attefallshus bygglovsfritt. Vill du bygga ett Attefallshus som ensamt står på din tomt, får du absolut göra så, men då krävs det att du ansöker om ett bygglov för det. Men om du vill få r du alltså bygga ett Attefallshus som inte kräver bygglov. Däremot vill de flesta kommuner att du meddelar om ditt bygge, en bygganmälan till din kommun innan du påbörjar det.

Detta krävs vid ett bygge av ett Attefallshus:

  • Storleken får vara som högst 25 kvadratmeter stort. Det är som en större etta med kök. Har du redan en Friggebod, eller vill bygga en Friggebod på din tomt, får du alltså det. Då ska Friggeboden vara högst 15 kvadratmeter stort.
  • Ett Attefallshus får vara som högst 4,0 meter högt i taknockshöjd. Det innebär att du gott och väl kan bygga ett loft på ditt Attefallshus. På så sätt kan du förmera bostadsytan, och bygga ett sovloft.
  • Du får inreda Attefallshuset som en fristående bostad, tll skillnad från en Friggebod.
  • Ett Attefallshus måste följa Boverket regler för husbygge; såsom BBR och EKS, bland annat.
  • Om din tomt befinner sig i en "värdefull" miljö, kan det ändå krävas ett bygglov, trots att det inte annars krävs något sådant.
  • Stadens byggnadsnämnd tar ut en avgift vid start och vid slutbeskedet. Det innebär att du bör anmäla bygget till Byggnadsnämnden i din stad, även om ett formellt bygglov inte krävs.

Bygga själv eller köpa modulhus?

Har man väl bestämt sig för att uppföra ett Attefallshus och fått klartecken från kommunen att göra så, ställs man sedan inför valet att antingen bygga själv eller köpa ett modulhus. Det finns födelar med båda valen; ett färdigt nyckelhus går väldigt snabbt för dig att utföra. Att bygga själv ger dig nöjet att bygga ett litet hus, som du själv får bestämma över utförande, inredning,  och arkitektur. Ett modulhus tar endast några dagar att få upp, medan ett Attefallshus som du själv väljer att bygga tar kanske en månad att bygga. Dessutom krävs det att du har erfarenhet av att bygga hus innan du tar på dig bygget av ett Attefallshus.

16 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.