Varför inte bygga en pool?

Funderar du på att bygga en egen pool? Vet du hur du ska gå till väga? Ända sedan det blev populärt bland medelklassen att ha en egen pool under mitten av 1900-talet har egen pool varit tecken på lyx och flärd. Särskilt i USA, spred sig poolbygget sedan populratieten att ha en egen pool att simma i spreds i västra USA. En av dem som spred trenden med att anläggga en egen pool var tidningskungen Rupert Hearst som byggde flera pooler invid sina hus. I Sverige var det Torsten Kreuger som tog poolbygget till Sverige, då han byggde en vid sin dåvarande bostad i Häringe slott i Haninge, söder om Stockholm. Man kan säga att pooler som markör för rikedom och lyx, såg sin peak under 1980-talet, för att sedan kokurreras ut av jaccuzi-bad och badtunna. Nu ser vi en ny trend att anlägga pool, med bättre reningssystem och pooltak.

Så bygger du din egna pool

Du bör göra en geoteknisk undersökning av din tomt och platsen där du önskar ha poolen byggd. Det är viktigt att platsen inte sätter sig. Antingen anlitar du ett poolföretag som bygger den åt dig, eller så bygger du själv. Bygger du själv bör du kunna gräva själv och vet hur man gjuter betong. Om inte bör du anlita en firma som kan hjälpa dig både gräva på tomten och sedan gjuta grunden för din pool. Ska du bygga en pool som är ovan marken, behöver du inte gräva särskilt djupt. Det viktiga är att du gräver så att du kan gjuta grunden för in pool. När väl grunden är gjuten, bygger du poolen, som en balja ovan marken.

Gräv först ut platsen för poolen

Vill du sänka ned poolen i marken, gräver du så mycket som du önskar att poolen ska vara djup. När du väl har grävt tillräckligt djupt för poolen, kan du sedan gjuta en så kallad stenkista. Här behöver du gjuta för vatten- och avloppsrör. Du bör installera en reningspump. Sedan sätter du en markduk, som skiljer jord och vatten åt. Därefter bör du bygga själva stommen till poolen, fylla botten med krossat singel, sand. När det är på plats lägger du linern som är som en gummiduk. Efter det är det bara att fylla poolen med vatten. Glöm inte att bygga ett pumprum för att få plats med all teknik; pumpen, sandfilter, saltklorin, elskåp som ska till skötseln och underhållet av poolen. När både pumpar, vatten-, renings- och avloppsrör är installerade är det bara att bygga poolkanten och trädäcket runtom poolen. Fortsätt läsa mer om poolbygge och betonggjutning på: http://www.betonggjutning.se.

30 Mar 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.