Var noga med ventilationen

Hur ska man egentligen tänka när det gäller ventilation vid nyproduktion eller i befintliga lokaler? Kraven ser såklart olika ut beroende på verksamheten som ska bedrivas i dessa. I industrin där stora maskiner finns och där det hanteras farliga ämnen ställs såklart mycket höga krav. 

På till exempel våra kontor och skolor ställs andra krav på miljön, och är mer för att de som vistas kunna prestera och må bra. 

För att uppnå kraven som ställs för respektive verksamhet skall det enligt lag göras en så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK). I bostadsfastigheter, företag och skolor genomförs detta kontinuerligt vart 3:e eller vart 6:3 år.

Detta görs av auktoriserade företag och fastighetsägaren bär ansvaret att det görs. Det är av yttersta vikt att brister åtgärdas inom ett halvår.

Hur går en kontroll till?

Vid en ventilationskontroll undersöker man noga ventilationssystemets status och att den uppfyller specifikationer som gällde när systemet togs i bruk. Och i vissa fall med föråldrig ventilation krävs att man byter till ett moderna system.

Man går in i detalj och letar efter brister och skador som kan göra att ventilationen inte fungerar som den ska. I vissa fall är ventilationen så dålig att lokalen stängs tills felen är åtgärdade.

Man kan också upptäcka förbättringsmöjligheter som ger en bättre energihushållning genom optimering av energiförbrukningen. Många system är inte korrekt optimerade för bästa funktion. På kontoret behöver såklart inte fläktarna stå på maximall effekt under nattetid.

Enkla åtgärder sparar pengar

Det går att spara mycket energikostnader på en fasighet eller lokal med bra ventilation bara genom att byta till en ny modern fläkt. Ett annat bra tips är att byta ut den gamla bullriga köksfläkten mot en ny som är tyst, effektiv och energisnål.

Eller kanske sätta in luftrenare och att kunna reglera temperaturen med ett FTX-aggregat. Detta kommer att ge en mycket bättre luft och trevligare inomhusmiljö.

Fler och fler villaägare byter ut sina ventilationssystem och får mycket bättre luft och billagare elräkningar. Även bostadsrättsföreningar gör samma sak, och där handlar det om stora besparingar.  

Miljöaspekterna

Många fastigheter drar alldeles för mycket energi helt i onödan. Det är helt enkelt en win-win-situation att se över sin ventilation och förbättra den. Bättre luft där man vistas och mindre miljöpåverkan generellt. Miljön är något vi inte kan blunda för. Vi har alla ett ansvar för vår miljö och för våra barns framtid. 

Så passa på att beställa en besiktning redan idag. Kontakta en kompetent och erfaren ventilationsfirma som kan hjälpa dig att få bättre luft att andas och må bättre.

25 Feb 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.