När något ska transporteras, särskilt om det är tungt, är det viktigt att det görs rätt. Allra viktigast är kanske att tänka på viktfördelningen och hur lösningarna med av- och pålastningar ska se ut. Vidare bör man se över sina körkortsbehörigheter och vad det är för vikt man egentligen har möjlighet att frakta på lagligt vis (utan att behöva gå till en körskola).
Ska man till exempel frakta vätska i en IBC tank bör man känna till att det kan vara mycket farligt att endast frakta den halvfull. Efter en skarp kurva är det mycket vätska som kan skvalpa runt och därmed göra åkningen instabil. Den kraft som uppstår från vätska bör inte underskattas.
Transporterar du en IBC tank bör den alltså antingen vara helt full – eller helt tom. Ett alternativ är att ta två mindre IBC tankar för att göra åkningen säkrare. Visserligen är det fortfarande en viss tyngd som finns, men du vet åtminstone var du har vikten (om den är ordentligt säkrad). Fraktar du en IBC tank med något torrt eller väldigt trögflytande innehåll bör inte samma risk att destabilisera fordonet under körning finnas.
Att köra för fort med släp är inte alltför ovanligt. Ska man frakta något med släpvagn är det viktigt att känna till att det högst är 80 kilometer i timmen man är tillåten, enligt lag, att köra med en bromsad eller obromsad släpvagn. Dock gäller vissa villkor fortfarande, till exempel att totalvikten inte får vara högre än dragbilens halva tjänstevikt.
När många saker ska transporteras i ett och samma fordon är det av vikt att man packar rätt. Framförallt är det viktigt att tunga föremål placeras i botten och lättare föremål ovanpå dem. Att ha tyngre föremål högre upp gör att packningen, och därmed även fordonet, blir mer instabilt överlag.
Samma saker kan även sägas om det är flera mindre enheter som ska packas. Det är alltid bra att lägga tyngre saker ovanpå för att få en bättre stabilitet.
Kör man ett stort och tungt fordon bör man planera vägen så gott det går. Särskilt eftertänksam bör man vara om man ska köra in i stadskärnor, där vägarna ofta är trängre och där mycket folk rör sig. Ta till exempel Gamla stan i Stockholm som exempel, där många större fordon ofta får parkera en bit utanför de trånga gränderna. Att ta sig fram där är på vissa håll helt enkelt inte görbart.
Att köra vissa tyngder kräver utökning av ett vanligt b-körkort. Vidare behöver man kontrollera vilken vikt släpet är klassat för om det är det man ska använda för transporten. Ska man till exempel frakta en IBC tank med vatten är vikten lätt att uppskatta på förhand – men ska man flytta kan det bli lite svårare.