Välj byggföretag noga

Funderar du på att bygga ut ditt hus? Det kan tänkas att man behöver en större bostad, om man får behov av ett gästrum, ett extra arbetsrum, eller om man känner att barnen behöver få större ytor att leka på. Ibland kan familjen bli större och man behöver fler rum där barnen kan bo. Framför allt om barnen går i skola, behöver de egna rum där de kan göra sina läxor och läsa i sina böcker. Ibland kan man ha en vind, som ingen använder, men som behöver isoleras, man behöver dra el dit och värma upp för att det ska bli en bra tillbyggnad på vinden. Finns det inga fönster, kan man behöva öppna för ett eller flera fönster. Anser man att taket är för snett kan man behöva öppna för en vindskupa, som gör taket större inomhus. För det behöver man bygglov. Allt som har med förändringar av fasad och tak, kräver bygglov. Det är bra att minnas ifall man blir osäker om när det krävs bygglov och inte.

Eller så kanske du vill ha ett fristående hus. Då kan man bygga ett Attefallshus. Till det krävs inget bygglov och det är på samma sätt som med Friggebodar, att så länge du följer måtten för Attefallshusen, krävs inget bygglov. Skillnaden mellan Friggebodar och Attefallshus är att de senare är större. En Friggebod ger endast tillåtelse att bygga 15 kvadratmeter, medan ett Attefallshus får bli hela 20 kvadratmeter stort, samt ha både kök och badrum om man så skulle önska. Ett Attefallshus kan alltså bli ett eget bostadshus, vilket är ypperligt om man önskar sig ett kontor nära hemmet och om man arbetar på distans från kontoret. Många författare som sitter hemma och skriver kan behöva ett arbetsrum där de kan skriva i fred.

Googla efter en byggfirma

För att hitta en byggfirma som kan ta på sig jobbet att uppföra Attefallshuset kan du googla tillbyggnad Stockholm (om du bor i Stockholm). Bor du någon annanstans skriver du din ort i sökfältet när du googlar. Google presenterar då olika byggfirmor för dig. Då kan du själv ta kontakt med de olika föreslagna företagen och fråga om offert. De kan kanske föreslå antingen totalentreprenad eller delad entreprenad.

Föreslår de totalentreprenad innebär det att de tar hand om precis allt och du slipper oroa dig över att rätta hantverkare kommer vid de olika tiderna när deras tjänster behövs. Föreslår de delad entreprenad innebär det att du själv ska anlita olika hantverkare för de olika tjänsterna. Då är det du som samordnar de olika hantverkarna. Det är du som fortsätter ansvara för att bygget går framåt.

Be om offert och referenser

Be olika byggfirmor om offert och referenser. Det är viktigt att du väljer en byggfirman som håller vad de lovar. Det kan de göra genom att ge garantier på sina byggen. De visar att de är en ansvarsfull firma om de använder sig av egna ansvarsförsäkringar. De bör vara lätta att få tag i. Även om de är upptagna just när du råkar ringa dem, måste de kunna ringa upp dig när de själva kan prata.

7 Apr 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.