Vad är cellbetong?

Det som är bra med cellbetong är att man kan i princip använda den var som helst, som man behöver isolera en yta. Cellbetongen kan man använda i isoleringar på vinden, i väggarna, i golvet eller var som helst i princip. Cellbetong kan man få i färdiga "murstenar" om man vill det. Då kan man bygga upp en hel vägg, eller del av konstruktion om man så vill. Eller så kan man få betongen som en deg, som man kan fylla tomrum med och använda cellbetongen som ett sätt att isolera ett utrymme som behöver isolering.

Cellbetongen innehåller, förutom cement, så innehåller den "bollar" av styrox. Eftersom styrox innehåller mycket luft, så isolerar cellbetongen sådant som behåller värmen inomhus. När det kommer till isolering, är det material som innehåller luft som isolerar bäst. Om cementen innehåller luft, i forma av styroxbollar, så behåller cementen värmen inomhus.

Cellbetongen går alldeles utmärkt att använda på vinden och under tak, om man vill isolera taket. Det kan man inte med vanlig betong som är otroligt tung. Skulle man plötslig lägga betong på undertaket skulle hela konstruktionen blir för tung för huskonstruktionen. Men med cellbetong, med celler av styrox, så blir cellbetongen aldrig så tung så att den inte passar under undertak.

Populär bland byggare

Cellbetongen är mycket populär bland byggare, då den är smidig att använda, den är lätt att berarbeta och beter sig precis som man önskar samtidigt som den isolerar väl och behåller värmen inomhus. Den är lättare i vikt, och är därför lättare att arbeta med. Den beter sig som betong, men behöver inte lång tid på sig att härdas som vanlig betong. Däremot kan man inte bygga med cellbetong som med annan betong, då den endast kan fungera som komplement till annan betong, eller huskonstruktion. Den kan endast användas som mellanlager och utfyllnad, för mellanbjälklag, i källare, till undergolv, till undertaket.

Cellbetong utomhus

Den går ju också att använda utomhus och på alla ställen där man vill göra utomhusytan vl isolerad. Till exempel är den utmärkt att bygga en pool med. Då vill man ju se till att isolera polens väggar ordentligt. Då kan man behöva isolera poolens golv med cellbetong och sedan kakla, eller lägga en liner av plast. Med cellbetongen har du sedan säkerställt så att poolen har en lång hållbarhet och att du inte behöver göra om arbetet med poolen.

29 Dec 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.