Tänk rätt när du beställer fönsterdörrar

Fönsterdörrar kan användas även för franska balkonger. Se bara till att dörren blir rätt hängd. Annars blir det omöjligt att öppna den och det vore ju trist.

Lars bodde i ett gammalt hus. Sovrummet, som låg på ovanvåningen, hade en så kallad fransk balkong. Det var alltså inte en riktig balkong, utan en balkongdörr med räcke direkt utanför. Han förstod egentligen inte riktigt vitsen med denna konstruktion. I hans tycke kunde man lika gärna haft ett vanligt fönster där.

Dörren till den franska balkongen var dessutom gammal och dåligt isolerad. Särskilt på vintern var det inte roligt med draget därifrån när man skulle sova. Lars hade nu bestämt sig för att det var dags att byta ut dörren. På nätet hittade han ett företag som sålde fönsterdörrar. Som tur var skulle det fungera med en dörr av standardmått.

Fönsterdörrar behöver hängas rätt

Lars satte sig för att beställa. Nu upptäckte han att han var tvungen att ange om dörren skulle vara vänsterhängd eller högerhängd. Han fick kolla upp vad det betydde. Tydligen hade en högerhängd dörr sina gångjärn på höger sida när man stod på utsidan. Lars tänkte efter - sett från utsidan så var gångjärnen mycket riktigt på höger sida. Alltså beställde han en sådan dörr.

Natten därefter, när Lars låg och väntade på att sömnen skulle infinna sig, blev han plötsligt klarvaken. Hans hjärna hade nämligen precis talat om för honom att en dörr till en fransk balkong inte öppnas utåt som andra dörrar brukar. Han borde alltså ha beställt en vänsterhängd dörr. Det var bara att hoppas att det inte var för sent att ändra ordern morgonen därpå.

24 Jul 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.