Tänk på alla regler vid en rivning

Ska du till exempel utföra en rivning i Göteborg är det inte bara att beställa en grävskopa. Kommunen måste först ge dig lov att riva, och sedan måste du även anlita proffs för själva jobbet.

En rivning är som en byggarbetsplats, fast tvärtom. Huset ska bort, och när man är färdig är det en jämn grusplan kvar. Det är många moment som måste göras rätt. Delar av huset är ganska tunga, och de kan lätt ramla ner och ställa till skada. Man spärrar av så att inga olyckor sker inom rivningsområdet. Kontakta en seriös rivningsfirma som ansvarar för detaljerna så att du håller alla föreskrifter.

Ta hand om miljöfarligt avfall

När du har fått rivningslovet och du har personal på plats tar ni allra först hand om byggmaterial som är miljöfarligt avfall. Asbest måste saneras på ett ganska omfattande sätt, och det kan också finnas andra farliga ämnen som ska bort först av allt. Sedan delar du in allt byggavfall i fraktioner, där materialslag läggs i olika högar. Elavfall som kablar och lampor läggs för sig och metall sorteras för sig. Det är ungefär som sopsortering, fast i större skala.

De olika fraktionerna skickas för destruktion eller återvinning. Man återvinner så mycket material som möjligt, men det som inte kan användas måste kasseras och fraktas bort. När bara stommen på huset är kvar, tar grävmaskinen bort den. Man planar ut marken och gör snyggt efter sig när en rivning är klar och upprättar en fraktionsrapport för ivägskickat material.

11 Jan 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.