Swimmingpoolens historia

Varifrån kommer tanken att bygga en pool för simning? De flesta hus med lyx och flärd, har en egen pool, antingen utomhus eller inomhus. Redan under Antiken använde man sig av utomhuspooler, men inte på samma sätt som de västerländska poolerna som kom under 1950-talet och spred sig som en amerikansk farsot. Poolerna har inte varit till för rening och bad, utan mer för en lyxig tillvaro vid vatten för varma sommardagar. De första poolerna hade bara ett och samma system för påfyllning av vatten och tappning av den samma. Därför hade man enkla system med klorinpåfyllning för att någorlunda hålla vattnet rent. När vattnet blev för smutsigt för att användas, tömde man poolen och fyllde på med nytt vatten. Senare fann man på sätt att filtrera vattnet.

Att äga en swimmingpool visade ens rikedom

Att äga en pool blev synonymt med rikedom och lyx. Framför allt som det endast var rika som hade möjligheten att låta installera dem. Poolens guldålder ägde rum under mitten av 1950-talet i USA, närmare bestämt i Kalifornien. Där var klimatet så pass varmt att det lönade sig med utomhuspooler. En av de första och mest kända poolägarna var William Randolph Hearst, grundare och tidningsägare som anlade överdådiga pooler i sitt hem både inom- och utomhus. Till Sverige kom poolerna med (också) en annan tidningsman Torsten Kreuger som anlade en pool vid Häringe slott i Haninge. Efter det blev pooler alltmer vanliga på hotell och turistanläggningar, bland dem kan nämnas Snäcks pool, utanför Visby som då var Sveriges längsta pool och var 33,5 meter lång. I dag har poolerna blivit så pass vanliga att de inte omges av samma lyx och flärd som tidigare. Dessutom har Sverige (och Finland) så många insjöar att vattenpooler bara för bad och simning inte anses lika nödvändigt. 

Äventyrsbad är barnfamiljernas nöje

För barnfamiljer har det byggts olika äventyrsbad med vattenrutschbanor. De har blivit stora anläggningar i olika städer runt om i landet. Bland de mest kända kan vi nämna Kneippbyns vattenland på Gotland. Det äventyrsbad som fått flest röster är Arena Skövde med olika äventyrsrutschkanor. Vi har Experium i Sälen med en hel bastuvärld och vågsurfingsmaskinen "Flow Rider". I Borlänge finns "Aqua Nova" med ström, vildfors, vågbassäng och bubbelpool. "Sommarland" i Leksand är ett stort och barnvänligt vattenland i Dalarna, liksom "Vattenlandet" i Sunne, "Kokpunkten" i Västerås, "Gustavsvik" i Örebro. "Skara Sommarland" sägs vara Skandinaviens största vattenpark. Där har man som mest haft 2,7 miljoner besökare, vilket sägs vara rekord i Skara Sommarlands historia.

18 Jan 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.