Svårt att hitta rätt målare

Effekten av rot-avdraget är tydligt: fler och fler svenskar har sett ett värde i att anlita professionell hjälp vid renoveringar, nybyggnationer och tillbyggnader. Att man kan anlita exempelvis en målare, en snickare eller en rörmokare och dra av 30% av den totala arbetskostnaden har helt enkelt gjort att fler haft råd att förverkliga sina drömmar. Positivt; men det finns en allvarlig baksida också.

Frågan du måste ställa dig här är nämligen följande: är det en professionell målare jag anlitar eller är det en person som utger sig för att vara en sådan? Vi talar här om de rena fuskjobben som ökat markant sedan rot-avdraget såg dagens ljus och detta inom samtliga områden där det är tillgängligt. Det är betydligt mer allvarligare att anlita en elektriker eller en rörmokare och få ett fuskjobb utfört – där riskerar man att drabbas av vattenskador, bränder eller till och med sitt eget liv.

Men, de största riskerna att råka ut för fuskjobb tar man vid de ”lätta” jobben. Kort och gott; ska du anlita en elektriker så kommer du förmodligen någon gång under resans gång att fråga om behörighet. Anlitar du en målare – ja, då tar du för givet att denne har den yrkeskunskap som krävs. Något som han kanske helt saknar och där han i själva verket har ungefär samma kunskap om målning som du har.

Det här är tyvärr också något som många bittert fått erfara och där man anlitat en målare för att måla om sin fasad och redan efter några år tvingats göra om hela processen då färgen i fråga börja lossna, där man ser sprickor och där jobbet, helt enkelt, inte håller måttet.

Man bör således vara vaksam som privatperson och särskilt alert bör man vara om man bor i- och kring Stockholm. Fuskjobb är nämligen ganska centrerade och lite av storstadsangelägenhet där Stockholm är värst drabbat.

Tips för att hitta en bra målare i Sollentuna

Lösningen? Ja, det är svårt och man får hoppas på att drabbade branscher så att säga sanerar sig själva och att målare som inte har utbildning försvinner med tiden. Till dess så får man använda sig av de vanliga knepen. Ska du anlita en målare i Sollentuna så gäller följande punkter för att undvika ett fuskjobb:

  • Referenser – det viktigaste. Har denne målare genomfört ett projekt liknande ditt i Sollentuna? Ring och hör! Finns det inga referenser så bör du utan att tveka välja en annan målare till ditt hus i Sollentuna.
  • Priset. Rent krasst här: ett lågt pris är ofta ett rent lockpris. Välj en målare som ligger någonstans i mitten rent prismässigt; du vill inte betala för mycket heller.
  • Utbildning: Hellre en fråga för mycket än en fråga för lite. Fråga om att få se ett yrkesbevis eller hör dig för om vart han utbildat sig samt vilken erfarenhet han har.

Läs mer här: www.målaresollentuna.nu.

16 Nov 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.