Stora fördelar med massa- och industrigolv

Golvet är tyvärr ett väldigt bortglömt område. Det är egentligen bara att gå till dig själv och ställa frågan när du senast gjorde någonting år de golv du har i din bostad? För många så ligger bara golvet där - dag ut och dag in - och tar emot tryck från fötter, samlar damm, tar emot tappade föremål, får smuts och vatten över sig och får tunga möbler stående på sig.

Kort sagt: ett golv tar emot slitage dagligen - men får trots det väldigt lite omvårdnad. Något som också förfular exempelvis en bostad. Har du ett rum på 25 kvm då har du också ett golv som täcker hela ytan; är golvet i fråga slitet och fult så spelar det ingen roll hur ombonat du har i övrigt, vilka möbler du har eller vilken färg du har på väggarna: hela rummet kommer att kännas mindre inbjudande.

Det här gäller inte enbart för privatpersoner. Vi kan ta golvets betydelse i exempelvis en galleria. I en sådan så måste A) golvet stå emot mycket tryck från tusentals dagliga besökare B) det måste vara lätt att städa då hygienen är väldigt viktig i en sådan lokal C) det måste vara estetiskt tilltalande och smälta in i den övriga miljön D) det ska klara av smällar, spill och vara säker att gå på sett exempelvis till halkrisken.

Industrigolv - perfekt i en galleria

Alla dessa krav måste uppfyllas och där man tidigare hade lösningen i form av exempelvis betonggolv så är det numera industrigolv som är det självklara valet. Ett industrigolv - eller massagolv, som det också kallas - läggs flytande på en befintlig yta, exempelvis betong, och det innebär att man slipper skarvar. Det är en fördel. En annan handlar om att ytan är extremt tålig - både emot tyngd och mot spill och smuts. Det senare bevisas av ett annat användningsområde i form av laboratorier; ett industrigolv i ett labb tål starka kemikalier och annat som kan hamna på det.

Estetiskt så är massagolvet klart fördelaktigt jämfört med betong eller cement. Där de senare blir kalla och sterila så kan ett industrigolv blir både varmt och inbjudande. Kan bli, sa vi ovan och det gjorde vi av den enkla anledningen att man kan välja mellan i stort sett vilken färg man vill.

Städning och renhållning blir enklare

Ytan blir väldigt enkel att hålla ren. Dels så förklaras det av att skarvar saknas - något som gör att man med lätthet kan köra olika städmaskiner på golvet. Dels så är ytan också dammfri: något som gör det möjligt att alltid ge kunderna intrycket av att det är skinande rent.

Vi skulle definitivt säga att denna lösning borde vara självklar för såväl gallerior, i restauranger, i mindre bagerier som inom den rena industrin och inom sjukvården. Såväl stora som små verksamheter har mycket att tjäna på att lägga in ett fogfritt industrigolv. Och: varför inte överväga ett sådant hemma i det egna garaget?

11 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.