Solskydda fastigheten

Markiser är ett bra sätt att solskydda fönster på fastigheter men fungerar även som skydd på själva fasaden mot regn och rusk. Rent utseendemässigt ger en markis en helt ny karaktär.

Utbudet på markiser är enormt. En markis består av slitstarkt tyg med väldigt bra solskyddande egenskaper. Tyget är fäst på en ram, bestående av stål eller metall som kan vevas upp vil stark sol. Det finns både manuella och elektroniska varianter. Markiser och andra solskydd förhindrar även att solen bleker inredning, både inne och på uteplatser och balkonger. 

Det finns automatiska modeller som anpassar sig till väderleken digitalt via en solsencor och vevar ut markisen när det behövs. Dessa kan även vevas in vid stark vind så inte markisen knäcks. 

Markiser med olika egenskaper

Beroende på vilka behov och krav man har finns det olika varianter att välja bland. Det finns större markiser för uteplatsen, små fönstermarkiser för lägenheter, sidelinemarkiser som man fäster mellan två punkter eller korgmarkiser.

Här kan du läsa lite mer om dessa: 

Terrassmarkiser - Terrassmarkisen är den många tänker på när man säger markis. Den är som namnet antyder till för terrasser och uteplatser och är ganska stora för att täcka stora ytor till skillnad från till exempel en fönstermarkis. Den finns i olika grundutföranden. En kassettmarkis är en variant som går att fälla ihop och förvaras i en kassatt för att skydda den mot väder och vind. Man kan välja en terrassmarkis med takprofil vilket innebär att den har ett skyddande tak över markisen som ska skydda mot regn. En så kallad enkel markis har ingen takprofil. 

Fönstermarkiser - Du har säkert sett små markiser som endast täcker ett fönster. Det är vanligt på lägenhetskomplex. Även dessa går att få med skyddkassett. Den går att få i alla tänkbara storlekar för att passa alla fönster. En fönstermarikis sänker effektivt temperaturen i rummet. Det finns en vertikal variant som påminner om en persienn och fästs i skenor på väggen. 

Sidelinemarkiser - Denna variant av markis är mer ett insyns- och vindskydd. Den monteras mellan två punkter, exempelvis mellan vägg och en stolpe för att skydda mot solen. Om man kombinerar flera sidelinemarkiser får man ett litet solskyddat uterum med vindskydd.  

Korgmarkiser - Precis som namnet säger ser denna trevliga markis ut som en korg. Utseendet ger ett elegant och vackert intryck på fasaden. Varför den ofta förekommer vid restauranger, butiker och hotell. Den skapar en skön miljö och dess form gör att den ger solskydd långt in på kvällen, såväl inne som ute. 

12 Apr 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.