Skapa härliga rum med undertak

Har du haft problem med ekande ljud, trista stålrör och fula bjälkar? Här berättar vi hur du kan slippa detta.  Med hjälp av anpassade undertak kan du förändra ett rum snabbt och relativt enkelt utan att det behöver ta alltför lång tid. Enkelt uttryck kan man säga att ett undertak kan ge ett rum en varmare och med ombonad känsla. 

Till skillnad från ett innertak är undertaket ytterligare ett lager som ger dig stor flexibilitet i ditt rums utseende. Ett innertak som sitter nära det yttre taket måste kunna bära en del vikt. Ett sådant tak ska i första hand vara funktionellt och kunna stödja hela husets konstruktion.

På arbetsplatser och på stora industrier är innertaken sällan en vacker syn. Titta upp i taket på jobbet. Där ser du troligen balkar av metall, stålkonstruktioner och en stor mängd sladdar. På väldigt många svenska kontor är det vanligt att el och ventilation i taket drar ner utseendet och därmed trivseln. Att det är man in första hand ska arbeta och inte trivas är ganska tydligt. 

Undertaket döljer fult innertak

Med hjälp av ett undertak som har sina fästen nedanför innertaket, alltså närmast rummet,  har man betydligt större chanser att skapa en estetisk och trivsam miljö.  Det är till och med själva undertakets främsta uppgift i de flesta fall. Att dölja ett fult innertak, helt enkelt. 

Genom att fästa ett snyggt undertak kan man få till en svävande luftig och trivsam känsla i rummet. I dag finns det gott om mönster och färger att välja bland på byggvaruhusen

En vanlig variant är ett rutigt undertak i metall med isolerande plattor täckta av väv. En riktig klassiker på många kontor som trollar bort ventilationstrummor och elkablar från synfältet. I dag finns dock en uppsjö av andra modeller som kan snygga till miljön på kontoret. Du kanske arbetar i en butik och vill  vackra blommiga mönster, eller någon annan uppiggande färgklick, i taket?  I dag finns det stora möjligheter att skapa en ny stil i ett rum. Allt går att ordna när det handlar om tak.

Skapar en bättre ljudmiljö

En smart sak med undertak är att de hjälper både ögat och örat med trivseln. Undertak har länge haft ljudisolerande material för att få bort eko, ljudstötar och skarpa skärande ljud i till exempel restauranger och högljudda kontorslokaler. 

Under senare år har materialen utvecklats mycket. I dag finns många varianter av ljudisolering på marknaden, allt beroende på vilken lösning som passar bäst i just din lokal. Det gäller vare sig du har en stor lokal avsedd för affärsverksamhet eller för privat användning.

Undertak förknippar vi ofta med lokaler för handel eller tillverkning och stora lokaler, exempel sjukvård och andra offentliga inrättningar. Undertaken har en viktig uppgift där, men tillför också en hel del i hemmiljöer. Personer som är känsliga när det handlar om ljud vet skillnaden. Om du funderar på att skaffa en hemmabio med rejäla högtalare så kommer du ha stora nytta av ett ljuddämpande innertak som hindrar ljudet från att studsa runt i rummet.

21 Sep 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.