Ska du måla om din träfasad?

Här kommer några saker som det är bra att tänka på inför en stundande ommålning.

För dig som bor i trähus är det extra viktigt att sköta om fasaden så att den klarar av att stå pall för väder och vind år efter år. Ett genomsnittligt trähus behöver målas om ungefär vart tionde år och ju bättre grundjobb du gör, desto längre håller färgen. Med rätt teknik och rätt material kan det räcka med att du målar om träfasaden vart tjugonde år.

För att göra ett så bra jobb som möjligt är det viktigt att satsa på kvalitet i alla led. Se till att inte fuska med förarbetet och snåla inte in på material och verktyg. Ta din tid med arbetet och se till att vara så noggrann som möjligt när du målar. Är du osäker på om du klarar av att måla fasaden själv kan det i många fall löna sig att anlita en professionell målerifirma. Väljer du ändå att utföra jobbet själv är det några punkter som det är bra att tänka på.

Rengör från grunden

Skölj den befintliga fasaden ordentligt med först vatten och sedan målartvätt för utomhusbruk. Var försiktig så att du inte skadar träet när du sköljer av medlet utan ta din tid och se till att du får bort all målartvätt innan du går vidare med målningen.

Ta bort gammal färg

Skrapa bort all färg som sitter löst eller som har blåsor och sprickor i sig. Ju bättre yta du har att arbeta på, desto bättre fäster den nya färgen vilket medför att den även håller längre.

Kontrollera kvaliteten på träet

Gå över träfasaden och känn efter om träet har blivit mjukt eller fuktigt. I sådana fall måste de drabbade bitarna bytas ut innan du fortsätter.

Olja skarvar och ändträ

Använd olja för att säkra ändträ och skarvar. Detta skyddar träet från fukt. Efter att du applicerat oljan på de områden där det behövs ska du vänta trettio minuter innan du torkar av överflödig olja.

Grundmåla innan du lagar mindre sprickor

För bästa resultat bör du laga sprickor med målarfog efter själva grundmålningen. På så sätt fäster du den slutgiltiga färgen på en så stabil grund som möjligt.

Snåla inte med färgen när du målar

Använd ordentligt med färg när du slutmålar så att du kommer åt i alla små vrår. Låt färgen torka ordentligt innan du målar en andra och tredje omgång.

Tvätta fasaden för att få den att hålla längre

Efter en väl utförd målning rekommenderar vi att du tvättar fasaden vartannat år för att minska risken för mögelangrepp.

6 Aug 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.