Se till att ha alla papper i ordning innan bygget

Det är fantastiskt när man får möjlighet att bygga ett helt nytt hus. Det är något oerhört kreativt att få vara med om att skapa ett hus från grunden. Från att ha varit ingenting, blir det ett helt hus, som man sedan ska flytta in i. Kanske ens egna barn vill bo kvar i det huset när man själv inte kan bo kvar i huset? För 100 år sedan var det självklart att nästa generation ärvde huset och bodde kvar i på platsen som man hade byggt på. Lite orättvist var det allt, då det endast var den äldsta sonen som fick ärva huset. De andra fick helt ge sig av i jakt på arbete och husrum. Så är det ju inte längre. Numera ärver vi ju mer rättvist och alla får ta del av det som föräldrarna bygger upp.

Många saker att känna till

Som husägare och att bygga ett nytt hus innebär att man måste ha full kontroll på huset, tomten och inte bara det. Man bör inleda en kommunikation med kommunen, när det kommer till det mesta som rör det blivande huset. Dessa administrativa papper måste man ha koll på:

  1. Tomten, lagfarten, storlek
  2. Rörledning och vattenanslutning
  3. Bygglov för husbygge på tomten
  4. Arkitekt- och konstruktonsritningar
  5. Ansökan om eventuella bergvärmeborrning
  6. Ansökan om finansiell hjälp till solpaneler

Som villaägare bör man veta hur stor tomten är och var gränsen går. På tomten brukar det ofta följa med ett bygglov och hur stor villa som man få bygga på tomten. Ska man bygga en villa där, bör man veta om lov att bygga väg till och från tomten. Sedan bör man känna till om hur man kan ansluta till det kommunala vatten- och avloppet, eller om man måste lösa det på eget sätt med eget vatten och eget avlopp.

Ha en arkitekt- och konstruktionsritning

Sedan bör man veta hur huset ska se ut och hur det ska vara konstrukterat. Den bör man sända in så att du får bygglov till det slags hus som du har tänkt dig när det gäller storlek och höjd på det. Skulle det vara så att du vill göra med än så, till exempel leta efter eventuell bergvärme, då behöver du tillåtelse att leta efter det på din tomt. Kanske du vill bygga med solpaneler och vill f statsstöd för det. Då behöver du sända in ansökan om det. Allt det kan du få hjälp med av ett företag som arbetar med sådant.

30 May 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.