Så fungerar Partex

Har du hört talas om Partex som är ett märkningssystem för kablar och ledningar. I stället för att en elektriker eller byggjobbare som arbetar med att dra ledningar och kablar, och märka dem själv med papperslappar, märkpennor eller med buntband eller olika färger, kan man i stället få en färdig märkning av kablarna och ledningarna, som heter Partex. 

Så får du olika slags kabelmärkning

Här kan man beställa olika slags kabelmärkning, Partex har 3 olika slags märkningar på sina märkta kablar och ledningar. Man antingen få märkning efter ett standardiserat system och det är då med system som finns inom branschen. Och inom det standardiserade systemet kanb man får kabelmärkning eller en komponentmärkning. Detta system kallas Enteckenmärkning och är en slags märkning som andra lätt kan tolka för alla som arbetar med kablar och liknande. Sedan finns det kabelmärkning som man kan utarbeta själv och som är anpassade efter de behov som man själv har och behöver. Då är det efter eget huvud och är helt anpassat efter hur just du arbetar. Du kanske har utarbetat ett eget system som du behärskar och som underlättar dittt arbete.

Så får du olika slags märkning för ledningar

Behöver man märkning på ledningar, fins här olika sätt att märka dem på; antingen märker man dem med skyltar som finns i plast, aluminium och då kan man få dem i valfri färg. Även här finns det ett standardiserat system för ledningsmärkning, som är ett allmänt sätt att märka ledningarna på, eller ett kundanspassat sätt att märka ledningarna på. På liknande sätt som man anpassar sin egen kabelmärkning kan man anpassa sin ledningsmärkning på. 

Om man vill och märker många kablar och ledningar på egen hand kan man även skaffa sig sin egen märkmaskin. Då får man precis den märkning som man behöver märka på de egna material som man behöver.

Detta kabelmärkningssystem är svensk uppfinning

Det är ett svensk företag som har systematiserat sitt sätt att märka kablar och ledningar på. Det var på 1960-talet som företagets grundare Knut Wall, kom på ett sätt att märka kablar och ledningar och som satte det i system att bränna fast märkningen. Sedan dess har mycket hänt med både uppfinningen och företaget och har hängt med i utvecklingen med digitaliserade system och märkning. Numera kan man själv beställa den märkning som man önskar på kablar och ledningar. Sedan kommer ledningarna och kablarna eller hylsorna med posten.

4 Apr 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.