Så fungerar en brandskyddsmålning

Brandskyddet kan nästan alltid förbättras men det kan vara svårt att veta hur och vilka material som ska användas. Därför ska man anlita en expert när det är dags att se över brandskyddet.

Många tror att det bara är stora fastigheter och offentliga byggnader som exempelvis skolor, simhallar och sjukhus som behöver ett brandskydd. Men även enfamiljshus, kontor och bostäder kan brandskyddas. Brandsäkerhet är viktig överallt och kan stoppa eller fördröja branden och på så vis spara både liv och pengar. Ett sätt att förbättra brandsäkerheten på är att brandskyddsmåla med en särskild färg. Brandskyddsfärg har den speciella egenskapen att den vid brand sväller och blir till ett tjockt lager skum som skyddar ytan och saktar ner brandförloppet. Skummet försvårar för elden att få fäste och även rökutvecklingen minskar. Ibland avstannar branden helt och i andra fall ger fördröjningen brandkåren möjlighet att hinna fram i tid.

Viktigt att veta vad för slags material som ska målas

Brandskyddsmålning kan göras på både stål och trä men då de olika materialen kräver olika slags färg är det viktigt att man väljer rätt, annars får inte brandskyddsmålningen den effekt som förväntas. En brandskyddsmålning som är rätt utförd kan fördröja brandförloppet mellan en till en och en halv timme. Den speciella färgen går att få i flera kulörer men den går också att måla över den med vanlig färg utan att brandskyddet försämras. För att ytterligare säkerställa brandskyddet är det bra om det även finns en eller flera brandsläckare i fastigheten.

1 Dec 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.