Rutor och streck som gör skillnad

Vi lever i en digital värld. Men papper och penna är inte helt ute ur bilden. Fortfarande görs skisser på servetter, eller anteckningar i block. Även om resultatet beräknas på decimalen.

På många håll är det uteslutet att du får ett papper under näsan som du ska skriva under för hand. Självklart kommer vi långt med bank-ID eller lösningar i appar eller över nätet. Men ibland behövs en gammal hederlig underskrift eller några rader handskrift på papper. Fast inte på grund av juridiken, men för att det ser personligt och trevligt ut. När fick du ett vykort eller julkort senast? Det är något man minns eftersom det är så ovanligt. Det har blivit exklusivt med handskrivna meddelanden och brev. Även arkitekter och ingenjörer börjar ofta sin planering på papper. Många upplever att de behöver den fysiska kontakten mellan hjärnan och handen. Det är något speciellt med att forma tankar och uppslag genom fingrarna.

Från blyerts till asfalt

Är du ansvarig för ett byggprojekt eller en ny vägdragning? Även om satsningen bara är på idéstadiet, kludda ner dina idéer och ta med dem för att diskutera vägmarkeringar eller linjemålning. Det tar inte många minuter att föra över dem till digital form. Det har kommit många nya material på senare tid som gör att du kan variera färger och underlag i det oändliga. Många trafikanter eller andra användare upplever att det gör det ännu enklare att ta till sig informationen. Det kan vara på en sportanläggning, en parkering vid ett köpcentrum eller barnens skolgård. Kantlinjer, övergångsställen och streck måste inte vara svart-vita, så våga ta ut svängarna. Så länge trafikregler och byggnormer följs är det bara kul.

Fördelar med fysisk handskrift

Det är bra för inlärningen att skriva för hand. Det vet alla som har plugga glosor eller fört anteckningar på lektioner och föreläsningar. Fler delar av hjärnan är aktiva när vi skriver för hand jämfört med på tangentbordet. Samtidigt kan det vara avstressande att notera saker för sig själv som man behöver påminnas om. Till exempel om du behöver en stund att varva ner inför natten. Det har också visat sig att skriva är ett bra sätt att hålla minnet igång för gamla människor. Samtidigt som det är nyttigt för små barn att härma bokstäver och former också. Att vara online under skrivandet bjuder på många frestelser i form av surfning eller sociala kanaler. Vi slipper dem när vi skriver för hand.

5 Aug 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.