Riktig asbestsanering i Uppsala

Om man ska riva ett äldre hus så måste man vara försiktig eftersom det kan finnas asbest på de mest oväntade ställen, och om man upptäcker det så krävs det att man gör en asbestsanering i Uppsala.

Asbest ansågs länge var ett perfekt byggmaterial eftersom det hade så många bra egenskaper. Det användes därför på de mest oväntade ställen som exempelvis i kakelfogar, fönsterkitt, rörisolering och ventilationstrummor. Det absolut vanligaste var att man använde det som kallas eternit, som kunde användas till att klä in och isolera hus och byggnader. Man använde det också till hustak eftersom det kunde färgas så att det nästan såg ut som tegel.

Så upptäckte man att asbesten var skadlig, inte när den var hel och satt fast, men när man sågade eller rev i den. Då lösgjordes små fibrer som hittade in i lungor och luftvägar och orsakade mycket lidande. Numera görs asbestsanering för att få bort materialet, men det är strängt reglerat hur man ska göra.

Asbestsanering ska utföras av utbildad personal

Om man ska riva eller renovera äldre byggnader så finns det alltså risk att där kan finnas dold asbest. Av den anledningen ska man alltid ta ett asbestprov innan man sätter igång. Skulle det visa sig att det farliga materialet finns där så måste man anlita någon som gör en asbestsanering.

Det krävs att man skyddar både de som arbetar med materialet och miljön runt om från de små fibrerna. För att utföra asbestsanering krävs en speciell utbildning och materialet måste skickas iväg till deponi.

25 Dec 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.