Renovera fönster – kostnadsinformation

I de allra flesta fall kostar en renovering av fönstret ganska mycket mindre än ett riktigt fönsterbyte. Den här texten är för dig som funderar på att renovera istället för att byta, eller för dig som kanske har svårt att bestämma dig för vilket.

Nedan följer information om vad en fönsterrenovering kan kosta, vilka faktorer det är som spelar in samt vad man bör ha i åtanke när man anlitar en firma för jobbet.

Arbete med fönster

Varför överhuvudtaget renovera?

Det vanligaste skälet till att man renoverar, istället för att genomföra ett fönsterbyte, är att fönstret fortfarande har kvar sin funktionalitet, men att utseendet har börjat förfalla eller inte längre passar in med övriga färger och former. Det här är vanligt om man till exempel har målat om huset eller ändrat fasadens utseende på något sätt.

Ett annat skäl är att fönsterna kan ha ett kulturhistoriskt värde. I äldre kvarter och byggnader, säg Gamla Stan i Stockholm som exempel, är det ofta att föredra att utföra en renovering istället för ett fönsterbyte. Detta i syfte att bevara så mycket som möjligt av de gamla detaljerna.

Vilka faktorer spelar in för priset?

Det är flera saker som spelar roll för vilken summa jobbet slutligen landar på. De vanligaste och största faktorerna är bland annat:

  • Typen av fönster – Om materialtypen i fönsterbågarna är ovanlig, eller om de har speciella mått och former, kan priset gå upp en del.
  • Förhandlingen – En annan faktor som är viktig är om du har lyckats pruta ner priset. Vilken firma man väljer är också viktigt, då vissa är mer benägna att ge rabatter än andra.
  • Skicket – Om fönstret har ruttna delar eller är skadat ökar priset. Detta eftersom det ökar jobbet för firman som även måste avlägsna dessa delar.
  • Omfattningen – Ju fler fönster det handlar om, desto mer kostar det naturligtvis i slutändan. Dock blir kostnaden per fönster ofta lägre om det är många fönster som ska renoveras.

Prisexempel

Det är svårt att ge generella prisexempel, eftersom nivåerna skiljer sig väldigt mycket från jobb till jobb. En firma i Stockholm skriver dock att man får räkna med 400 – 700 kronor i timmen för att anlita en fönsterhantverkare. Den här kostnaden kan man dessutom kraftigt reducera med Rot-avdraget om man bor i hus.

Det bästa är helt enkelt att ställa flera firmors offerter mot varandra – detta är extra gynnsamt i storstäder som Stockholm och Göteborg då man kan dra nytta av den förhållandevis hårda konkurrensen.

10 Jun 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.