Pålning – grundförstärkning

Att bygga hus på lösa jordlager är ingen bra idé. Men det går att göra. En förutsättning är då att grunden förstärks med pålning av ett professionellt företag.

Du har hittat den tomt du och familjen länge letat efter. Den ligger i en slänt ovanför en slingrande å. Men du misstänker att marken är instabil. Ett hus på lösan grund tänker du inte bygga så du låter göra en mindre geologisk undersökning. Och mycket riktigt, marken behöver förstärkas för att undvika framtida jordskred och sättningar.

Det finns professionella företag som specialiserat sig på att utföra grundförstärkning. De slår ner pålar av järn eller betong i marken. Pålarna kommer att vila på friktionsjord eller berg och när det väl är gjort kan byggprojektet ta fart.

Pålning med bärförmåga

Pålning för byggprojekt kan göras på olika sätt. En metod innebär att man borrar ned till fast mark. Därefter sprutas torr kalk och en cementblandning ut i det borrade hålet. Med hjälp av grundvatten kommer marken att härdas till en stabil grund. Ett annat vanligt alternativ är att förstärka en grund genom att slå ner betong- eller stålpålar. Om marken är fri från större block används betongpålar. Stålpålar används om det finns risk att stöta på hinder eller stenblock.

Oavsett vilken pålningsmetod som används, är det viktigt att utföra en stötvågsmätning. Då får man en bekräftelse på pålarnas bärförmåga. En tyngd släpps på pålarna och i retur får man en stötvåg. När mätningen är utförd kommer du att veta om pålarna är tillräckliga för att börja bygga ditt hus.

28 Oct 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.