Öka värdet på huset inför försäljning

Det finns mycket man göra för att öka priset på sitt hus innan en försäljning. Vissa saker, som en badrumsrenovering till exempel, är lite svårare att få tillbaka pengarna på (även om det är fullt möjligt), medan andra saker nästan garanterat ger huset en värdeökning som överstiger det du lägger ut. Den enskilt största faktorn är dock alltid läget – ett hus i till exempel Järfälla säljer i princip alltid för mer än ett i övrigt likvärdigt hus ute på landsbygden.

Altan

En altan är något som med största säkerhet höjer värdet på ditt hus. Du har även goda möjligheter att få tillbaka pengarna du lagt ut på ett ev. altanbygge. Hur goda möjligheterna är beror främst på utsikten och var altanen är placerad. Är altanen i söderläge med havsutsikt kan du göra en riktigt bra affär – är den i norrläge mot en innergård är chansen mindre att du får tillbaka pengarna. Dock är det även fullt möjligt att göra en bra affär med en altan mot en innergård i norrläge, men pengarna är inte riktigt lika säkra.

Läget

Som nämnt i inledningen är läget den största faktorn. Vi nämnde exemplet att ett hus i Järfälla nästan alltid säljer bättre än ett likvärdigt hus ute på glesbygden. Samtidigt skulle ett hus i centrala Stockholm sannolikt sälja mer än ett likvärdigt hus i Järfälla. Läget är helt enkelt avgörande. Tittar man på Stockholm och dess kranskommuner som Järfälla och Lidingö till exempel, är huspriserna ofta bra mycket högre än i övriga landet för likvärdiga hus. Det negativa är såklart att läget är mycket svårt att påverka.

Vad som finns omkring huset spelar dock roll. Om du till exempel har ett hus i Järfälla nära Barkarby, kanske du kan vänta några år med att sälja, tills den planerade tunnelbanelinjen står klar. Har man tid är det möjligt att göra på det viset, men mycket lång väntan kan ibland krävas på att läget som huset finns i ska bli mer attraktivt.

Badrumsrenovering

Det finns en relativt utbredd uppfattning om att en badrumsrenovering betalar tillbaka sig. Visserligen är det sant att det ofta höjer värdet på huset, men många menar att man inte bör räkna med att få tillbaka pengarna på en badrumsrenovering eftersom det ofta är ganska dyrt. Om man väljer att renovera på ett tidlöst sätt som de flesta uppskattar samt är ekonomisk med materialval och så vidare, finns dock en chans att man får tillbaka pengarna – och till och med mer än så – på en badrumsrenovering. Dock är det kanske inte något man bör räkna med. Ett altanbygge bör vara ett mer säkert sätt att få pengarna tillbaka för det man har lagt ut.

9 Oct 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.