Ser man till Stockholm så bygger man där som aldrig förr. Ett byggande som sker både av privatpersoner och av större entreprenörer som genomför byggnationer av både hus och offentliga byggnader i form av skolor, sjukhus och bibliotek. Anledningen till detta är att Stockholm växer befolkningsmässigt och att man därför håller på att växa ur den kostym man har. Det handlar här om att upp till tre stycken fulla bussar med människor dagligen flyttar till staden och att dessa också måste ha någonstans att bo – något som alltså kräver nybyggnationer.
Vi kan redan här säga att Stockholm har problem med detta; man bygger helt enkelt inte tillräckligt fort och detta har skapat den extrema situation gällande bostäder som i dagsläget syns. Hela tiden når man nya rekordpriser och Stockholm har dessutom en extrem marknad dår det kommer till hyreslägenheter där höga hyror och korta kontrakt får anses lite som legio. En utveckling som man nu – genom dessa nybyggnationer – försöker bromsa och stabilisera. Hur ser då detta byggande av bostäder ut och handlar det här inte om att det i och med det krävande tempot handlar om rena fuskbyggen? Nej, det finns nämligen i Sverige ett system som tagit fram för att förhindra att fuskbyggen äger rum och som får anses som säkert.
Vid ett bygge så måste man nämligen anlita en kontrollansvarig som arbetar fram en kontrollplan som byggnadsarbetarna måste förhålla sig till. Vi kan här ge ett litet exempel på hur en kontrollansvarig arbeter och eftersom vi hela tiden fokuserat på Stockholm så fortsätter vi också med just denna stad.
Här handlar det om ett stor entreprenör ska bygga ett lägenhetshus i Årsta utanför Stockholm och hur relationen mellan en byggherre och en kontrollansvarig ser ut. Först och främst kommer dessa att sätta sig ner och genomföra ett teknisk samråd tillsammans med kommunstyrelse och byggnadsnämnden. Därefter kommer mannen som anlitats som kontrollansvarig att arbeta fram denna kontrollplan och efter det kommer bygget att ta vid. Är då detta säkert att denna kontrollplan följs i Stockholm och är detta system något som är vattentätt?
Anledningen till att systemet fungerar beror inte på att en kontrollansvarig sätter upp en kontrollplan – det handlar om att han verkligen ser till att denna också följs. Detta sker genom olika oanmälda kontroller, stickprov och dokumenterade besök vid detta bygge i Stockholm. Genom dessa kan han hela tiden informera byggherren om vad som pågår och om något inte följs så kan en kontrollansvarig kontakta Byggnadsnämnden. Det är alltså samarbetet mellan byggherren och en kontrollansvarig som gör att fuskbyggen inte förekommer i Stockholm – inte alls på det sätt som man annars kanske kunnat befara i en stad med en sådan extrem expansion. Tydliga kontrollplaner och regelbunden uppföljning kring hur dessa sköts är det som krävs i det läge som Stockholm för tillfället befinner sig i – en kontrollansvarig har här en klar- och tydlig nyckelroll.