Nödvändig kunskap om gamla hus

Har man ett hus som är byggt före 1982 bör man kontrollera så att man inte råkar ha asbest i något material som huset är byggt av. Även om asbest i byggmaterial är som farligast när det rivs och frigörs ur väggar och golv, bör man inte utsättas för det farliga materialet under någon längre tid. Asbest hittar man i nästan vilket byggmaterial som helst.

Innan man förstod hur farligt asbesten faktiskt är, använde man asbest till nästan all slags byggmaterial. Asbest är ett material som består av kristalliserade silikater, och har egenskaper som innan man visste om faran med det, som lämpade sig väl som isoleringsmaterial på grund av de egenskaper som asbesten har att lägga sig som fibrer i olika byggmaterial. Därför kan man hitta asbest under plastmattor, i ventiler, i rör och värmepannor, i soprum ( det användes som tätningsmedel för att stoppa odör), man använde till och med asbest i fogningsmassa i fordon.

Alla som arbetar med rivning av gamla hus måste utbildas

Arbetar man med att till exempel riva gamla hus, bör man gå en särskild asbestutbildning som ger kunskaper om hur man hanterar asbest, vilken skyddsutrustning som man ska använda sig av. Hur man bygger luftslussar för att skydda omgivningen och hur asbesten uppträder när man river i det.

En utbildning i asbesthantering handlar om asbesten som material och egenskaper, varför det är så farligt och hur man hanterar det. Innan man börjar arbeta med asbestsaneringar måste man genomgå en hälsokontroll, som gör av läkare. Man gör bland annat en spirometri men även lungröntgen som utesluter att du inte lider av försämrad lungfunktion.

Utbildning om radon behövs vid sidan om asbest

Arbetar man med rivningar bör man även få en utbildning i radonhantering. Radon, liksom asbest, kan finnas som komponent i olika byggmaterial som när man upptäckte dess farliga egenskaper, använde som tätning, isolering och i diverse byggmaterial innan det förbjöds under slutet av 1970-talet. Därför om man river i gamla hus kan man som rikare utsättas både för asbest och radon. I värsta fall råkar man ut för både och om man river i riktigt gamla hus.

Därför är det bäst att gå de olika utbildningar som krävs både för att ta hand om både radon, asbest och varför inte sanering av skadedjur? Kunskap har hittills inte skadat, ju mer man vet desto säkrare är man som byggarbetare. Även om utbildningar om de olika skadliga materialen är olika, bör man i båda fallen veta hur man skyddar sig. Att ha en hög säkerhetsmedvetenhet är viktigt.

18 May 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.