När du vill bygga nytt hus

Att bygga ett helt nytt hus kräver sin byggherre. Det är många moment som ska till när man ska bygga ett helt nytt hus, liksom en helt ny fastighet. De flesta byggen numera går i rasande takt. Det går helt enkelt i en rasande takt att bygga nya hus – men är det så bra? Blir det lika bra och välbyggda hus om de går i den snabba takt som sker i dag?

Just nu lär vi ju inte veta hur det går, då iv ju inte vet ännu hur de hus som idag byggs och som står färdiga inom några månader, egentligen mår. När de är som nyast ser vi ju ännu inga problem. De lär ju upptäckas först om några 10-tals år. 

Fuskbyggen bara i Stockholm

Det händer ju då och då. Byggföretagen vill maximera sin vinst, och fuskar med både konstruktionen och materialen. Enligt Svenska Dagbladet, osm har pratat med Marithe Erikssson, som arbetar på Miljförvaltningen vid Stockholms stad, sker det fel med tätskikt som är utan värmeisolering och fukt. Tidningen menar att det blir allt vanligare med fuskbyggda lägenheter i Stockholm. Miljönämnden varnar för byggfusk i osunda bostäder i många flersfamiljshus. Vad är det som har lett fram till det påståendet? Nämnden menar att det under en senaste tiden har det kommit in "orportionerligt många bostadsklagomål" och framför allt rör de bostäder som har en vindsvåning och de bostäder som har byggts till i kälarplan i flera av de äldre flerbostadshus i Stockholm.

Många bostäder får buller- eller fuktproblem

Det som många klagomål som har kommit in till nämnden, handlar om, är problem med buller och fukt, som båda har att göra med att man har fuskat med isoleringen och inte har tätat ordentligt, inte byggt med luftspalt, isolering och tätskiktet. Och det är fusk med tätskikten, luftspalten och isoleringen som leder till sådana problem. Byggarna tror att det kanske inte alls är viktigt, när det är mycket viktigt. Ett riktigt arkitektritat hus, har med alla de komponenter som ska till för att en bostad ska vara fri från fukt- och bullerskador. Det är faktiskt här som tiden kommer in. Ett hus som byggs upp i rasande fart, hinner man inte med att vänta in alt det som måste till för att ett hus ska bli så väl byggt som det bara kan. Byggföretagen anser att tid är pengar och vill att alla byggen ska gå så snabbt som möjligt, men det blir fel när så händer. Alla hus är värda att ta lite längre tid, och att byggas så ordentligt som det bara går.

Vill du läsa mer om arkitektkontor i Stockholm? Läs då: arkitektkontorstockholm.se.

29 Oct 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.