När du behöver göra markarbeten

När man ska bygga eller renovera måste man vara noga med förarbetet. Det vet alla i med kunskap i branschen. Det kan handla om utgrävningar inför dräneringar eller rivningsprojekt, sprängningar och rörläggningar.

Grundarbetet avgörande

När man ska bygga nytt, antingen en större fastighet eller en villa, behöver man göra omfattande markarbeten. Det är viktigt att marken under grunden är plan och tillräckligt stark för det kommande bygget. När det gäller vatten och avlopp behöver det schacktas innan man lägger ner rören. 

Om man ska bygga inför bergvärme måste man göra noggranna markarbeten. Samma gäller när man ska förbereda inför tele och fiber. 

Tungt arbete

Större markarbeten kräver ett stort utbud av grävmaskiner med kapacitet upp till 20 ton. Då behövs också dumpers, kompaktlastare och hjullastare. Det är alltså inget för gemene man. Behöver du hjälp med diverse markarbeten så finns det många seriösa byggfirmor som kan hjälpa dig. 

När du anlitar en bra byggfirma för markarbeten så finns alla förutsättningar som krävs för att utföra jobbet på ett effektivt och säkert sätt. 

Dränering

Inför ett bygge eller runt husgrunder behöver man leda bort överflödigt vatten. Vatten finns ju i marken och ibland blir fuktnivån för hög med risk för bland anant fuktskador av grunden. Detta gäller alla byggnader som industrilokaler, bostadshus och privata villor. Ibland är det regn och snö som ställer till det. Ofta kan man känna lukten fukt i källare och liknande. Fuktskador som kan leda till mögel är ett stort problem. Om man har fuktproblem i form av färg som släppt eller fuktfläckar, behöver man göra en dränering. 

En dränering är en bra försäkring inför kommande fuktskador som kommer bli betydligt dyrare än en dränering. 

När du ska bygga ett hus

Det är mycket viktigt att se över grunden innan man börjar sitt husbygge. Arbetet måste göras noggrant och på ett högkvalitativt sätt. Detta för att fastigheten ska stå stadigt under lång tid framöver. Det krävs ofta en helhetslösning i form av dränering och schaktning för att det över huvud taget ska gå att bygga.

Sprängning

Ibland behöver man ta bort berg och sten där huset ska stå. Ibland ser man inte dessa förrän man har börjat markarbetet. Då krävs sprängning. Det är såklart ett farligt och noggrant arbete som måste utföras av certifierade fackmän. Det är en välreglerad process med många steg, alltid med säkerheten i fokus. Det är viktigt med erfarenhet när man gör riskbedömningen. 

11 Feb 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.