När du behöver en avfuktare

Alla hus- och villaägares största mardröm är att få fukt- och vattenskador. Man vet att det är ett tidkrävande och dyrt projekt att åtgärda problem. Det är en orolig tid innan man gjort en besiktning av behörig fackman. I vissa fall måste man riva angripna områden och bygga nytt. 

Vad ska man se upp med och hur kan man kontrollera så att allt ser bra ut?

Här föjer några tips och råd vad man ska titta efter:

Köket - Det är vanligt med fuktproblem i köket. Dels för att diskbänk och diskmaskiner avger både värme men såklart för att det går vattenledningar där. Matlagning med matos och värme är också problemområden. Man ser det lätt på immiga fönster.

Det är viktigt med en bra och effektiv köksfläkt. Undersök kontinuerligt kopplingarna till diskmaskinen och vattenledningarna under diskhon. 

Badrummet - I ett badrum är det oerhört viktigt med bra ventilation. Det är ändå bra att vädra så ofta det går. Det är ofta varmt och fuktigt efter dusch och bad. Vatten och fukt fastnar lätt i fogarna till kakel, mattor och våttapeter. 

Tvättstugan - Tvättmaskinen går ofta, framför allt för barnfamiljerna. Det finns alltid risk för fuktskador med läckande rör och kopplingar. Det blir ofta varmt och fuktigt i tvättstugan och därför måste man ha bra ventilation och vädra ofta.

Källaren - Det är vanligt med fuktskador och mögel i källare och vindsutrymmen. Anledningen stavas ventilation och att vatten och fukt tränger neråt från andra rum i huset. Håll utkik efter missfärgningar och lukter som kan indikera fuktproblem.

När man upptäckt fuktskador

Det är inte roligt att upptäcka att man fått skador på grund av vatten och fukt. Det tränger in överallt och det är kostsamt att åtgärda. Det är också tidskrävande att torka och avfukta drabbade områden. Noggrannhet är A och O och det finns inga genvägar och det måste påbörjas omgående för att problemen inte ska bli värre. 

Det finns olika metoder när det gäller att få bort fukten. Man brukar använda någon form av avfuktare och fläktar som effektivt torkar området. När det gäller professionella avfuktare är det vanligast med kondens eller sorption. Man kan köpa eller hyra avfuktare beronde på behovet. Stora fläktar och värmemattor är andra metoder som är vanliga och används oftast som komplement till avfuktare.

Är du i behov av att torka skadade områden i ditt hus? Här kan du läsa mer om hur det går till och hyra en avfuktare: www.hyraavfuktare.nu.

23 May 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.