Lägga tak med betongpannor

När det kommer till själva utseende är betongpannor ganska snarlika med tegelpannor. Det finns en vanlig missuppfattning om att betongpannor endast bör förpassas till slitna sekelskiftes hus, men i modern tid går de faktiskt att få riktigt tjusiga.

För- och nackdelar

Den största fördelen, och kanske den faktor som gör att så många faktiskt väljer betongpannor till takläggningen, är priset. I jämförelse med tegelpannor är de faktiskt riktigt billiga. Med ett lägre pris följer såklart också en del nackdelar.

Den största nackdelen med att välja att lägga taket med betongpannor är att de är förhållandevis tunga. Jämfört med tegel, väger de faktiskt ganska mycket. Det här ställer en del krav, bland annat på:

  • Fysiken – Takläggning kan ofta vara ett ganska tungt jobb. Att genomföra takläggningen med betongpannor ställer högre krav på god fysik än med andra material. Jämför med tegel är alltså betongpannor förhållandevis tunga – och skillnaden i vikt blir ännu större om man jämför med andra material, så som papp till exempel.
  • Taket – Med en markant högre vikt som lägger sig över taket ställer det också högre krav på takstrukturen i fråga. Ska man genomföra takläggningen med ett förhållandevis tungt material så som betong, bör taket undersökas noga innan.
  • Transporten – Om du själv beställer betongpannorna, är ett tips att försöka få firman att leverera direkt upp till taket. Vissa firmor erbjuder detta, och det är en enorm tids- och energisparare.

Samma process i grunden

Själva takläggningen genomförs på ungefär samma sätt som med tegelpannor. För spikas ett underlagstak fast, i syftet att hjälpa till att hålla taket tätt. På det här underlagstaket spikas sedan bär- och ströläkt fast (bärläkten fungerar sedan som stöd till betongpannorna, och det är över bärläkten som de sedan kommat att vila på.

Noggrann mätning här är, som generellt inom takläggning, mycket viktigt. Som jämförelse kan man dock påpeka att exakt mätning vid läggning av tegeltak faktiskt är ännu viktigare än när man lägger betongpannor.

Det som väntar sedan är alltså att få upp alla betongpannorna på taket. Sedan bör pannorna placeras först på den nedre och den övre raden – detta för att få jämna kolumner utan glipor och luckor.

Om det känns för svårt

Om jobbet tycks vara lite för hårt, kan man alltid anlita en professionell takläggare. Ett bra tips i såna fall, är att ställa firmornas offerter mot varande för att dra ner priset. Detta är extra gynnsamt i Stockholm och Göteborg på grund av den höga konkurrensen.

För att få flera offerter kan det vara läge att använda sig av en s.k. offertsida. En offertsida är bra på andra vis om man bor i storstäder – i till exempel Stockholm kan det vara svårt att hålla koll på alla aktörer eftersom utbudet är ganska stort. Det är dock inte bara för stockholmare och göteborgare som bör ställa offerterna mot varande – tipset gäller för folk i hela landet, men har troligtvis störst effekt i Stockholm och de andra storstäderna.

7 Sep 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.