Installera solceller – fånga solljus

Solljuset är livgivande på flera olika sätt. Att vistas i en sommarstuga ger liv åt kropp och själ. Installera solceller på taket och ge stugan elektricitet.

Du har en sommarstuga på en halvö i skärgården. På sommarhalvåret åker familjen dit med din nyinköpta elbil. I sommarstugan kopplar du av från vardagslivets bekymmer och laddar dina batterier. Vore det inte bra om även bilens batterier kunde laddas av solens ljus? Det kan du göra genom att installera solceller på stugans tak.

Men hur fungerar solceller? En solcell har beläggning av ett halvledarmaterial. Mellan cellens bak- och framsida uppstår spänning. Genom att koppla in en elkabel kommer cellen att generera likström. Flera solceller kopplas ihop till en solpanel och genom en växelriktare omvandlas likström till växelström. Nu kan du ta ut den el du behöver från dina vägguttag.

Installera solceller – ekonomisk elförsörjning

Utvecklingen av solceller har skett närmast överrumplande. Från att ha varit en utopi för miljömedvetna människor, har det blivit ett ekonomiskt alternativ för elförsörjning till ett privat hushåll. Att installera nyckelfärdiga solcellspaket för sommarstuga ger en återbetalningstid på cirka 10 år. Den tekniska livslängden för solpaneler kan beräknas till 30 år. Enkelt uttryckt blir de sista årens el gratis.

Men hur tryggt är det med solel? Du kan teckna ett trygghetsavtal med din leverantör. Leverantören kan då logga in sig på din anläggning och se till att den arbetar optimalt. Själv kan du kontrollera din anläggning via din smarta telefon eller din dator. Du får en 10-årig produktgaranti och en 25-årig effektgaranti för anläggningen.

25 Oct 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.