Injektering gör betongen hållbar igen

Betong räknas som ett av de mest hållbara materialen som finns. Hårt som betong, eller hur? Det finns fog för detta påstående, men det finns även all anledning att vara vaksam på betong i olika konstruktioner. Ingenting varar för evigt och vad gäller betong som ligger under jord så kan sådan komma att spricka, samla till sig fukt och vatten och, genom detta, helt enkelt tappa i styrka och hårdhet. Något som kan leda till att den inte längre klarar den tyngd som konstruktionen utsätter den bör. Detta kan dock lösas genom en injektering.

Först och främst så ska man alltid som privatperson ta betonggjutning på allvar. Ska du exempelvis bygga ett hus så kommer den gjutna betongplattan huset i fråga ska resas på att vara avgörande för framtiden. Minsta fel kan göra att plattan börjar luta som en följd av tyngden och därtill så kan man även se att exempelvis skador och sprickor kan medföra stora problem med exempelvis frostsprängningar och fuktskador inne i huset. Betonggjutning är en svår konst och vi kan här inte nog kraftfullt poängtera vikten av rätt partner i detta. Det är värt att betala extra för riktiga proffs!

Anlita rätt företag för injektering

Tränger vatten och fukt in i en konstruktion så är steget till skador i form av rost aldrig speciellt borta. Ser man till större fastigheter så blir detta en ren livsfara då bärande material kan komma att kollapsa. Genom injektering kan man bli av med vattenansamlingar och fukt i betong. Injektering innebär att man pumpar in en lösning i betongen som sedan fyller igen alla håligheter och alla sprickor innan det stelnar och genom detta får man också en stabil grund igen. Injektering kan ske i betong, men även i exempelvis berggrund och i andra hårda material.

Valet av företag för en injektering ska även det - liksom vid val av företag för en gjutning i betong - inte underskattas. Behöver en injektering ske så är vikten av professionalism och kunskap ovärderlig. En korrekt injektering ger materialet en lång livslängd - en felaktigt sådan kan leda till en ökad problematik. Var således noggrann i samband med att du väljer företag.

Injektering kan även användas i andra sammanhang och som lösning på andra problem. Har man exempelvis problem med hög volym på en arbetsplats så kan en anledning till detta handla om golvet. Inte sällan så har en ny platta gjutits ovanpå en gammal sådan och den nya fungerar då som ett slags trumskinn: volymen och bullret förstärks och når rent ohälsosamma nivåer. En så kallad bominjektering kan i det här fallet göra skillnad, dämpa volymen och skapa en sundare arbetsmiljö.

13 Apr 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.