Ibland måste man flytta berg

Markarbetet är en viktig del av all slags nybyggnation och behövs både vid väg- och husbyggen. Men storleken på markarbetet kan variera och beror delvis på jordens sammansättning.

Det är viktigt att det man bygger står stadigt och därför gäller det att markarbetet utförs på bästa sätt. Matjord, vegetation och sten måste tas bort innan man kan fylla på med dränerande material som packas hårt. Ibland kan man även behöva spränga bort större stenar och berg för att komma ner på rätt nivå eller för att få plats med det man ska bygga. Sverige, och inte minst Stockholm, är bergigt och det är inte alls ovanligt att man där kan behöva spränga vid pool-, hus- eller vägbyggen. Men ibland kan det räcka med att man spräcker upp berget. En bergspräckning är betydligt skonsammare och är också att föredra i mer känslig a miljöer.

Kontrollerad och anpassad bergsprängning

För att inte skada omgivningen är det viktigt att all sprängning sker kontrollerat och att den anpassas efter miljön. Därför måste både mark och omgivningar noga undersökas innan man utför en sprängning. Laddningen får heller inte vara för stor så att den skadar markens sammansättning och gör den ostabil. Vid bergsprängning i Stockholm, men även i övriga landet, är det viktigt att man använder sig av ett företag som har stor erfarenhet av sprängning i området man ska bygga i. Att ta hänsyn till referenser och tidigare uppdragsgivare är därför minst lika viktigt som priset, om inte viktigare.

18 Mar 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.