Ska du bygga nytt hus? Har du då behov av bygglovsritningar? De allra flesta är det nämligen, om man nu inte själv råkar vara arkitekt – då kan man ju rita sitt eget hus själv. Men vi andra behöver anlita en arkitekt för det. Oftast behöver man ju en arkitekt som anpassar huset efter hur omgivningen ser ut, så att huset smälter in i det villakvarter som det ska finnas i.
Sedan behöver en kommun även veta hur huset ska byggas i förhållande till sin tomt, i förhållande till andra villor, nära eller långt från vägar och hur det kommer att vara i förhållande till marken. Kommunen kommer att vilja veta i detalj hur huset ska se ut, i genomskärning, hur taket kommer att luta, hur rummen kommer att vara placerade i förhållande till varandra. De vill även veta hur fasaden kommer att se ut från alla olika håll som man kommer att se huset.
Så om man vill vara säker på att det nya huset kommer att passa in i omgivningen och inte te sig fult, illa byggt eller bli missprydande, utan istället passa för intilliggande byggnader så bör man anlita en duktig arkitekt som tar hänsyn till alla de fakta som gäller huset. Oftast vill kommunens byggnämnd få olika ritningar som berättar för dem hur huset kommer att se ut, hur fasaderna kommer att se ut från alla olika vinklar, hur taket ska luta, hur huset kommer att stå i förhållande till tomtgränsen, intilliggande hus, vägar, och hur huset kommer att se ut, i genomskärning och på alla sätt ge information om husets läge, höjd och utseende.
Av den anledningen bör en bygglovsritning vara så detaljrik, så att den ger så mycket information som det behövs, för att du som ska bygga huset, får det bygglov som du önskar. Det vet en arkitekt, som är erfaren och har gjort flera sådana ritningar och vilka ritningar som är framgångsrika och vilka slags ritningar som inte fungerar. En riktigt duktig arkitekt kan dessutom bistå med hela ritningen utifrån den beskrivning som du ger och föreslå ett utseende och funktion på huset som du kanske blir nöjd med. Det är sådant som gör en arkitekt till en duktig yrkes(kvinna) eller yrkesman. Har de gjort några sådana 100-tal ritningar så vet de vilka slags ritningar som fungerar och inte gör det. Här kan du läsa mer om bygglovsritningar: https://www.bygglovsritningar.net.