Husägare bör budgetera för en fasadrenovering

Oavsett vilken typ av hus man har så är det fasaden som är det yttersta skyddet. Om man bortser från taket och husgrunden så är det fasaden som får ta smällarna Moder natur delar ut: vind, regn sol och snö. Dessutom påverkas fasaden av avgaser.

Man brukar räkna med att en ny fasad av puts har en livslängd på minst trettio år och det är förmodligen denna siffra som gör att många negligerar vikten av en fasadrenovering samt vikten av ett korrekt underhåll.

Kort sagt, en husägare kan – baserat på denna siffra om trettio år – tro att huset är i toppskick och att en fasadrenovering är något som ständigt ligger långt fram i tiden. Sanningen är den att många hus i Sverige skulle må bra av en mindre fasadrenovering och där man exempelvis tvättar, putsar eller knackar bort puts som spruckit och ersätter detta med nytt. På så sätt får man den livslängd vi nämnde – den kommer inte per automatik och den kommer inte av sig självt.

Nej, för en husägare i exempelvis Stockholm så kan det vara av värde att med jämna mellanrum se över sitt hus och vid eventuella sprickor se till att kontakta ett företag för en lite mer noggrann genomgång. Det är något man tjänar på i längden. Många är oroliga över kostnaden för en fasadrenovering och gällande en sådan så är det väldigt svårt att nämna en siffra som på rak arm går att använda som referens.

En fasadrenovering blir billigare i Stockholm

Då det kommer till en fasadrenovering så är nämligen priset för ett sådan väldigt varierande och helt beroende på projektets omfattning, på vilken typ av fasad det handlar om, hur stort huset i fråga är samt vilken firma man anlitar. En väldigt svävande måttstock att använda sig av gällande priset för en fasadrenovering kan hamna någonstans mellan 350-1200 kronor/meter2.

Som sagt; ett mer exakt pris än så är svårt att ge och därför bör man kontakta fler än en firma så det väl är dags; på så sätt får man en lite bredare bild och ett bättre förhandlingsläge. Baserat på det kan vi säga att du har en större chans att få en fasadrenovering i Stockholm utförd till ett bättre pris än vad fallet är i en mindre stad – detta tack vare att det, helt enkelt, finns fler företag som erbjuder tjänsten där.

21 Jul 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.