Hur man sköter om skorstenen

En skorsten fyller en mycket viktig funktion i huset. Det är genom den som fukt, rök och dålig luft förs ut genom. Att hålla skorsten i trim är av dessa anledningar mycket viktigt.

Många väljer att genomföra en skorstensrenovering om de finner sin skorsten i tillräckligt dåligt skick. Det här är givetvis ett klokt val – men om man sköter om skorstenen rätt kan man markant höja mellanrummet mellan skorstensrenoveringarna.

Att det går längre tid mellan skorstensrenoveringarna är inte minst bra för plånboken. Men sedan är det givetvis en god idé att helt enkelt sköta om skorstenen så att den fyller sin funktion så bra som möjligt, så länge som möjligt.

För att spara pengar på långsikt genom att inte behöva renovera skorstenen lika ofta, finns det ett par skötselråd man kan ta hänsyntill.

Omfogning

Om din skorsten är fogad och du märker att fogarna i den har börjat lossna lite här och var är det dags att foga om – och detta snarast. För att skorstenen ska fortsatt anses vara godkänd är det av högsta vikt att inga läckor förekommer.

Tänk på att använda dig av ett murbruk som både tål kyla och värme när du underhåller skorstenen. För att fogen ska kunna bränna samt fästa ordentligt, är det viktigt att vattna ytan innan du lägger nytt bruk, och att du ser till att bruket är fuktigt i tre dygn efter att arbetet har genomförts.

Om du märker att jobbet är för stort för att göra själv, kan det vara en idé att anlita kunnigt folk för en skorstensrenovering.

Skydda mot fågelbon

Skulle man ha oturen att få ett fågelbo i skorstenen kan det orsaka relativt stora bekymmer. Arter som ofta bygger sina bon i skorstenar är bland annat starar och kajor. De här fåglarna släpper ner ett stort antal grenar och kvister och så småningom har det bildats en propp som täpper till i kanalen. En skorsten som det inte har eldats i på länge (några år ungefär) kan ha en skorsten som är helt täppt.

Om det här redan har inträffat kan man kontakta en skorstensfejare som har med sig ett särskilt verktyg för att rensa upp. Om det här inte skulle hjälpa krävs det ett hål i murstocken för att det skall kunna rensas rent.

Om det inte redan har inträffat har man ett gyllene läge nu, genom att helt enkelt skydda öppningen med ett nät.

17 Jun 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.