Hur man renoverar golv

Det kan vara lätt att tro att det enda sättet att byta ut ett fult golv är att lägga ett nytt. Men vissa golv kan man med ganska enkla knep förvandla så de ser nya ut igen. Här kommer några tips.

Ju bättre kvalitet det är på ett golv desto längre livslängd kan det också få. Det betyder att gedigna golv ofta är dyrare än golv med tunn yta. Som exempelvis laminatgolv. Med ett gediget golv menas ett golv som består av samma material genom hela ytan. Det är furuplankor och parkett. Men även gjutna golv som betonggolv och asfaltsgolv. Alla dessa golv kan man enkelt laga och slipa så att de ser ut som nya igen. Däremot är det inget man kan göra med varken laminat, plastmattor, korkmattor, heltäckningsmattor eller klinker.

Åtminstone inte vanliga klinker med yt-målning. Väljer man ett trägolv så är det viktigt att också ta reda på hur många gånger det kan slipas. Samt vilka behandlingar man kan använda sig av. Med behandling kommer också anpassning gällande rengöringsmedel. Annars tvättar man snabbt bort exempelvis oljan ur ett oljat golv.

Laga och slipa

När man väljer att slipa ett trägolv så kan man börja med att kontrollera ifall något behöver renoveras. Det finns idag både möjlighet att byta ut enstaka bitar. Men även att laga mindre repor och sprickor. Genom att använda sig av en massa som torkar och som ser ut som den träsort man lagar, så kan man få ett nästan osynligt resultat. Ska man laga ett golv så ska man göra det innan man slipat det. Då kommer golvet se enhetligt ut. Hur många gånger man ska slipa beror på hur golvet ser ut och om man vill ta bort en tidigare hinna av behandling. Så ibland kan det räcka med bara en enkel och lätt slipning.

Välja rätt behandling

Vilken behandling man använder efter att man slipat golvet beror på olika faktorer. Dels ska man ta hänsyn till vilket slags golv man ska behandla. Man bör också fundera över hur golvet kommer användas och vilket slitage det kommer innebära. Och sist men inte minst så bör man välja en golvbehandling som fungerar i vardagen. Om man väljer ett golv som kräver mycket rengöring eller återkommande behandling, så får man fundera över om man vill lägga ner den tiden. Även om golv kan slipas så är det ett begränsat antal gånger. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipningsexperterna.se/

20 Aug 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.