Hantverkslistan – ett måste i varje hem

Vattnet sprutar ut från röret i tvättstugan och du vill nå en rörmokare så snabbt som möjligt – var ringer du?

Strömmen har försvunnit och vägrar att komma tillbaka hur många proppar du än byter – var ringer du?

Lösningen är att ha en hantverkslista i hemmet. En enkel lösning på svåra problem.

Genom att ha en telefonlista på hantverkare, inom olika områden, i hemmet kan man snabbt få tag på de som kan komma och ordna med problemet. Detta oavsett om det är panik och vattnet skapar större och större vattenskada eller om det är en planerad ombyggnation i vardagsrummet. Det man ska tänka på är att:

  • Flera olika branscher

Gör en lista på allt på rörmokare, snickare och elektriker. Det är de tre vanligaste yrkesgrupperna som kan behöva anlitas. Bor du i bostadsrätt är det även bra att skriva upp nummer till styrelsen och eventuell vaktmästare.

  • Flera företag

Det räcker inte att skriva upp ett nummer till en rörmokare och förvänta sig att de alltid kommer att ställa upp. Allt handlar om hur mycket jobb som just den rörmokaren har inne för tillfället. Skriv upp minst tre rörmokarföretag (samma gäller självklart de andra yrkesgrupperna).

  • Välj de med jour

Det är ovanligt att snickare har jour och kan erbjuda hjälp dygnet runt. Men samtidigt är det sällan som det är speciellt akut när det gäller snickerijobb. Det finns däremot och då framförallt i storstadsområdena dvs. Stockholm och Göteborg.

När det kommer till rörmokare och elektriker är det däremot vanligare med jour. En del företag har valt att enbart erbjuda sina tjänster under vardagar medan andra gör det dygnet runt alla dagar i veckan. Välj företag med jour. Det kostar extra men när du behöver hjälp snabbt är det ett stort irritationsmoment om företaget inte öppnar förrän två dagar senare.

  • Uppdatera

Kontrollera hantverkarlistan en gång per år. Ta för vana att kolla brandvarnare, brandsläckare och hantverkarlistan samtidigt. Ring upp och kolla att nummer stämmer och att de fortfarande är aktiva inom sin bransch.

Så hittar du rörmokare, snickare och elektriker

Det är relativt enkelt att hitta hantverkare men var noga i valet. Genom att exempelvis Googla ”Rörmokare Stockholm” (eller den stad du bor i) presenteras en rad olika rörmokare som är aktiva i Stockholmområdet. Prismässigt kan det skilja något mellan dem men det handlar inte om att de ska göra stora ingrepp när det är jobb som ska genomföras på kort tid. Så fokusera inte i första hand på priset utan välj företag som har jour och verkar vara stort och etablerat. Ju större företag desto fler anställda – större chans att de har någon ledig som kan komma och genomföra jobbet.

17 Jun 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.