Golvslipning kräver rätt företag

I valet mellan ett nytt golv och en golvslipning så finns det definitivt ett värde i det senare. Ett äldre trägolv går att slipa och få finare än ett nytt - något som förklaras av att trä tar tid innan det sätter sig, skaffar sig patina och blir unikt. Det nya golvet må glänsa och skina - men det kommer att ta lång tid innan det satt sig på samma härliga sätt som ett äldre golv gör. och: ett äldre golv där man genomfört en golvslipning kommer även det att skina och glänsa då det är en fråga om vilken ytbehandling man väljer.

Ett trägolv kan hålla i en mansålder och det går att slipa flera gånger; är ditt golv slitet och nött så går det förmodligen alltså att rädda till en betydligt lägre kostnad än vad det kostar att köpa ett nytt golv och anlita en golvläggare för att lägga detta på plats. Dock: en varning ska utfärdas även gällande en golvslipning. Denna ligger i att välja rätt företag. Om man väljer en firma av en sämre kaliber så kan detta innebära ett rejält fuskjobb som i sin tur ger ditt golv mer skador och som avsevärt förkortar livslängden.

Tyvärr så är det ett val som blivit svårare och där man kunnat se att antalet fuskjobb ökat markant sedan man gjorde det möjligt att använda rot-avdraget för en golvslipning. Att man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden har ökat efterfrågan och den ökade efterfrågan har i sin tur lett till fler företag - varav några alltså inte alla levererar jobb i närheten av vad som som kund har rätt att förvänta sig. Det bör man vara medveten om.

Så hittar du en kompetent golvslipare

De flesta företag är bra och skickliga. Det gör att oddsen för en lyckad golvslipning trots allt är ganska goda. Du kan dock ytterligare skapa bättre förutsättningar för att hitta rätt företag och undvika ett kostsamt fuskjobb. Vi tänkte ge några tips kring hur du ska agera och vi kan säga att du bor i Stockholm - av den enkla anledningen att det finns flesta golvslipare och företag där:

  • Fler offerter. Som alltid så kommer du att tjäna på att ta in flera offerter och ställa dessa mot varandra. Ta bort de dyraste och de absolut billigaste; välj ett företag i mitten rent prismässigt.
  • Maskiner: En golvslipning idag skiljer sig mot gårdagens sett till hur mycket efterarbete som krävs. Förr kunde du hitta slipdamm överallt i ditt hus och det krävdes goda förberedelser för att undvika. Idag så är en golvslipning i stort sett dammfri - förutsatt att du anlitar en firma som uppdaterat sin maskinpark. Det ska du aktivt eftersöka.
  • Referenser: Ett gott rykte och nöjda kunder talar sitt tydliga språk. Har företaget en lång historia och breda referensramar så är det en klar fördel. Be alltid om nummer till tidigare kunder och du kommer att spela på en lite säkrare planhalva.
  • F-skatt och anmärkningar. Kolla upp att företaget är registrerat för F-skatt - annars utgår även möjligheten att använda rot-avdraget. Du kan även se om det finns några betalningsanmärkningar hos Kronofogden.
24 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.