Golvet betyder mycket för ett rum

Ett nytt golv kan verkligen lyfta ett helt hem. Golvet är det som sätter hela karaktären på ett rum och idag finns det oändliga möjligheter att skapa precis den atmosfär som man drömmer om.

Det som man ser mest i ett rum är golvet. Målar man om eller tapetserar utan att också göra något åt ett slitet eller fult golv är renoveringen nästan meningslös då golvet drar ner helhetsintrycket. Golvet är faktiskt det som sätter hela karaktären på rummet och idag finns det nästan oändliga möjligheter med olika färger, strukturer och material. Många av materialen är dessutom slitstarka och håller i många år innan man måste byta dem eller fräscha upp dem för att de ska bli som nya igen.

Olika golvmaterial

I Sverige är trä ett av de mest populära golvmaterialen och kanske beror det på vår rika tillgång på skog. Men trä är också ett hållbart material som ger ett varmt intryck och som är behagligt att gå och stå på. Några av de vanligaste trägolven är parkett, lamellparkett, fiskbensparkett, furugolv, massiva trägolv och så finns det även laminatgolv som ser ut som trä.

Den stora fördelen med ett trägolv är att det är slittåligt och att det går att slipa om när det blir repigt. Hur många gånger man kan slipa ett golv beror naturligtvis på hur tjockt det är och hur många gånger det tidigare har renoverats. Ett massivt trägolv som består av tjocka plankor kan därför hålla i över hundra år, bara man ser till att vårda det som man ska.

Därför ska man anlita en professionell golvläggare

Funderar man på att lägga in ett trägolv ska man ta hjälp av en professionell golvläggare. Trä är ett levande material som påverkas av våra skiftande årstider och rör på sig, därför bör man inte ge sig på att lägga in ett trägolv själv.

Ett golv ska efter att det har kommit på plats även ytbehandlas. Man kan vaxa, lacka, olja och vitsåpa golv. Vilken behandling man väljer beror lite på vad det är för slags trägolv man har lagt in, men även i vilket rum det är. Ett oljat golv är exempelvis känsligt för spill då det lätt får fläckar och lämpar sig därför mindre bra i ett kök. En professionell golvläggare kan allt om detta och kan komma med förslag på olika trägolv och ytbehandlingar, anpassade efter de rum där golvet ska ligga.

29 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.