Glöm inte brandtätning vid ombyggnaden

Du drar ledningar, kablar och rör mellan rummen i ditt hus. Det måste ske på rätt sätt så att det finns brandtätning mellan rummen. Anlita en expert på brandskydd som är insatt i alla regler.

Alla rum är separata brandceller, och de ska brandklassas. Det måste vara tätt mellan brandcellerna så att en eld inte kan sprida sig från rum till rum. Det finns omfattande regler för hur det ska gå till.

Brandgenomföring och brandtätning

Nu är det inte bara så att man borrar upp hål i väggen och drar ett rör direkt igenom den. Först och främst ska ledningar och rör gå genom en speciell brandgenomföring i väggen. Den bör vara av bästa kvalitet och ska installeras professionellt. Mellan brandgenomföringen och väggen måste det vara absolut tätt. Där sker brandtätningen.

Själva brandtätningen kan se ut på lite olika vis. Det vanligaste är att man använder någon sorts mjuktätning och fogmassa. Rörmanschetter och brandtätningskuddar är andra alternativ.

Så kallad modultätning vid kablar skyddar mot både rök och gas. Brandtätning måste motsvara brandklassen. Genom att ha olika klasser är det lätt att kategorisera farorna och att bedöma hur länge material håller mot brand och rök.

Tiden är viktig

Det är förstås viktigt att elden begränsas, om det nu skulle börja brinna. Det kan hända att någon glömmer ett levande ljus eller att det uppstår ett elfel någonstans. Man kan vara hur försiktig som helst, men olyckan kan ändå vara framme. Då är brandtätningens beskaffenhet av största betydelse, för det gäller att hinna släcka branden så fort som möjligt.

Därför ska man alltid satsa lite extra på skyddande åtgärder. Låt en proffsig brandskyddsfirma titta över din fastighet, och anlita dem så fort du ska göra ombyggnad eller tillbyggnad. Man kan inte vara nog försiktig med eld. Det gäller allt från svetsloppor till tomtebloss, levande ljus och spisplattor som någon glömmer. Gamla dåliga elsladdar ska man inte använda, utan byt till nya grejor.

Det är också viktigt att man inte glömmer att kolla sina brandvarnare. Batterierna måste vara bytta och funktionen vara i gott skick. Det gäller sekunderna när man ska väcka folk mitt i natten och få ut dem ur ett hus som brinner eller alstrar rök. Om alla åtgärder är vidtagna på rätt sätt sparar man liv och hälsa och slipper stora skador på fastigheten. Det är därför bra att ha etablerat en god kontakt med ett seriöst brandskyddsföretag.

24 Oct 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.