Fräscha upp ditt badrum

Börjar badrummet eller våtrummet blir slitet och det är dags att lägga nytt kakel eller klinkers? Gammalt kakel blir med åren både trist och flammigt oxg inte sällan blir det skador och sprickor i det. Gamla badrum har ibland våtrumstapeter och plastmattor som blir mycket smutsiga och ofräscha med tiden. Det finns också alltid risk för att det har uppkommit fuktskador bakom dessa.

Ett gammalt badrum blir som nytt när man sätter in nytt kakel och klinkergolv. Det finns massor med material, färger och storlekar att välja på. Det är ett ganska svårt och tungt arbete för den som inte är insatt och har fackkunskaperna. Det rekommenderas att ta hjälp av en erfaren plattsättare

Plattsättning

En erfaren plattsättare måste känna till olika materials egenskaper och ha stor kompentens för att göra ett korrekt arbete. Man måste också ha våtrumsbehörighet eftersom kravet finns från branschen. Det är också ett arbete som måste göras av en fackman för att hemsförsäkringen ska gälla.

Sök inspiration

Hur ska ditt nya badrum se ut? Vad har hushållet för önskemål och krav? Ett tips är att söka efter inspiration i magasin och på nätet. Där kan du se hur andra har gjort och vilka alternativ som erbjuds. Du kan också alltid fråga plattsättaren om råd. 

När du har bestämt dig ber du en plattsättare om hjälp. Då vet du att arbetet görs enligt konstens alla regler och resultatet kommer att bli perfekt.

Hur går det till?

Man lägger oftast klinkergolv i badrummen nuförtiden. Det är för att materialet i dessa är överlägset andra material i våtrum. På grund av den varma och fuktiga miljön finns det annars stor risk för vatten- och fuktskador. Något som är mycket besvärligt och dyrt att råka ut för.

Ett klinkergolv är mycket motståndskraftigt mot fukt och mycket lätt att hålla rent och fräscht. Det är också ett mycket vackert golv och passar mycket bra till badrumskakel. 

Först och främst måste man riva upp det gamla golvet och göra ett mycket noggrant förarbete för att minimera risken för att fukt tar sig in. Eftersom ett klinkergolv är väldigt tätt kapslas annars fukten in och man riskerar att få riva upp det nya golvet om inte fukten är utgärdad.

Lägg det nya golvet

När man har sett till att ytan är jämn och rengjord lägger man platta för platta. Det är viktigt att vara noggrann och att plattorna ligger tätt och rakt. Sedan applicerar man fogmassa mellan alla plattorna för att det ska bli 100% tätt mot fukten.

 

29 Nov 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.