Från luften har taket huvudrollen

Nu när drönare blivit vanligare ser vi ofta städer och landskap uppifrån. Då blir trädtoppar och hus intressanta. Kanske kan ge idéer om takmaterial? Plåt, skiffer, tegel eller koppar?

Många städer i världen marknadsförs med sin skyline. Det anses lite coolt med en profil som visar kända byggnader, gamla kyrktorn eller kontor och hotell i skyskrapor. Platser tävlar om att ha det allra högsta huset eller tornet. Målet är att göra platsen känd genom det här grafiska strecket. Formen gör sig bra både på webbsidor och t-shirtar. Det är ett sätt att ge en plats en persona. En personlighet du vill lära känna och återvända till. Men nu har världens skylines fått konkurrens från tjusiga vyer från ovan.

Vykort på film

Det är fortfarande möjligt att skicka vykort från en semester eller resa. Trots att de flesta har en kamera i mobiltelefonen och delar foton på sociala kanaler. Så när du väl köper ett kort så har du rätt höga krav. Bilden måste förmedla något helt unikt som du själv inte kan fixa. Fast när städer och platser marknadsförs nu för tiden, vill de helst göra det i rörlig bild. Om du ser en ny TV-serie eller film är chansen stor att den innehåller sekvenser från drönare. De visar dig gator från ovan, gula taxibilar i New York till exempel. Andra fokuserar på vackra delar av Alperna, somliga följer en bil eller cykel som kör i en vacker miljö i England eller längs Amerikas östkust. Det här ovanifrån-perspektivet är kraftfullt och kräver både smak och teknik för att bli bra.

Promenad högt ovan marken

Ett mellanting mellan gatunivå och helikopterhöjd är att gå en guidad tur på taken i en stad. Det är något som finns på många platser och ett aktivt sätt att upptäcka sevärdheter. Man går på trädäck högt ovan marken. Där förväntas du använda hjälm och följa säkerhetsföreskrifterna. Guiderna har träning från bergsklättring och koll på selar och bälten. Känns det lite obehagligt kan du istället välja en barrunda på takterrasser som ofta ligger högst upp på hotell i världens stora städer. De brukar ha bekväma fåtöljer och goda drinkar. Många är som bäst på kvällar och nätter, om du gillar att se städer upplysta och glittrande. En del av dem ligger så högt upp att du kan se hela staden, det mesta av landskapet och regionen, eller till och med över en landsgräns.

1 Jul 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.