Förebygg stopp i avloppet

Större fastigheter med många boende har ofta problem med stopp och problem med stammar och vattenrör. Man måste vara försiktig med avloppen. Det gäller att det inte fastnar matrester, hår, smuts, fett och lösa föremål i rören. Med åren blir stammarna sämre på grund av avlagringar och nedspolade föremål.

Med åren kan det bildas hårda avlagringar i stammarna som gör att vattnet får svårare och svårare att rinna som det ska.

Det finns några åtgärder som man kan förebygga dessa problem med. För man vill inte få ett akut stopp. Det medför stora problem för alla boende i huset.

Stamspolning

Ett effektivt sätt för att säkerställa att vattenrör och stammarna är i gott skick utan risk för akuta stopp är att göra en stamspolning. Detta rekommenderas att göra ungefär vart femte år beroende på hur många som vistas i fastigheten. Det är betydligt mer effektivt att göra en stamspolning i förebyggande syfte än en eventuell akut åtgärd.

Då vet man att stammarna är i gott skick och dessutom kommer stammarna att ha en längre livslängd. Dåligt genomgångna och skötta stammar måste i värsta fall bytas. Ett stambyte är mycket kostsamt och tar mycket tid.

Så när du är osäker på stammarnas status eller upptäckt stopp eller dålig avrinning bör du omgående vidta åtgärder. Kontakta en seriös VVS-firma som får komma och göra en rörinspektion. Då får du svart på vitt hur stammarna mår. Sedan gör utför de en passande åtgärd snarast. Är stammarna gamla och dåliga måste de bytas för att slippa vattenskador i framtiden. Men oftast räcker det med en stamspolning. Då spolas de effektivt rena och fräscha med högtrycksmaskiner.

Kontrollera rören

Hur vet man att det är problem med avloppet? Det finns några saker man måste se upp med. Ett tecken på dåliga rör eller stopp i avloppet kan vara att det bubblar i diskhon. Självfallet också när det är dålig avrinning i handfat och duschen.

Var noga när du diskar så inte matrester och smuts kommer ner i avloppet. Det kan orsaka tråkiga stopp. Spola mycket vatten efter diskning så allt fett försvinner. Ett tips är att koka upp vatten och hälla ner i avloppet ibland. När det rinner trögt bör du kolla vattenlåset och rengöra det. Samma gäller utloppet från diskmaskinen. Där fastnar myckewt smuts och ludd.

Under dusch och badkar fastnar mucket smuts och hårrester. Dessa blir till effektiva stopp i avloppet. Montera isär avloppet och avlägsna allt du ser.

1 May 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.