En kort materialguide för dig som funderar på att byta tak

Har ditt gamla tak gjort sitt? Är det dags för en helrenovering av taket? Här har du en liten snabb guide som kan hjälpa dig en bit på vägen när det kommer till att välja rätt material till ditt tak. Att byta tak är ingenting vi rekommenderar att man utför på egen hand. Det finns många kunniga takläggare i Sverige och det får ses som en bra investering att lägga pengar på att taket ditt blir lagt ordentligt. Dock finns det en rad andra saker som du kan vara med och bestämma om – takets utformning, material, färg samt utformningen av övriga detaljer såsom hängrännor, stuprör och liknande. Även mindre reparationer och underhåll är sådant som du klarar själv om du bara har rätt verktyg och gott om tålamod.

När det kommer till material finns det idag fyra ledande takmaterial på marknaden. Material som alla har sina för- och nackdelar och som kan förändra utseendet på ditt hus på olika sätt. I valet av material kan det vara bra att gå på arkitektens grundtanke så att huset behåller sin ursprungliga karaktär. Dock finns det ingenting som säger att man inte kan gå en helt annan väg och förändra huset så att det får en helt ny framtoning.

De material som finns att välja mellan är betong, tegel, plåt och papp och här nedanför kan ni läsa mer om de olika materialen och deras egenskaper.

Tegel

Det klassiska takmaterialet. Vackert och traditionellt men något dyrare än såväl papp som betong. Spricker även lätt och pannor måste bytas med jämna mellanrum. Men tegel är dock det vanligaste takmaterialet för villor i Sverige och på grund av dess utbredda användning är det lätt att få hjälp med underhåll och service av taket samt att hitta reservmaterial ifall delar av taket skulle skadas eller på något annat sätt bli obrukbara.

Betong

Betong har kommit att bli ett relativt vanligt material för tak. Det är såväl billigare som tåligare än tegelpannor men har kanske inte samma vackra finish som teglet har. Det är också mottagligt för lavattacker som sakta bryter ner pannorna och försämrar materialets täthet. Detta går dock att åtgärda med lavdödande bekämpningsmedel.

Papp

Har kortare livslängd än de andra materialen men är billigt och enkelt att lägga. Passar bra för fritidshus och mindre bostadshus.

Plåt

Ett lyxigt material för tak som håller länge. Dyrt och krångligt att lägga men oerhört vackert om det läggs på rätt sätt.

Behöver du mer tips och råd är det en god idé att kontakta en professionell takläggare: http://www.taklaggarestockholm.nu/.

10 Jun 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.