En egen brunn kan vara guld värd

Att ha bra och riklig tillgång på rent vatten är idag en självklarhet. Vatten av god kvalitet är nödvändigt för ett bra boende. Därför ska man var väldigt noggrann när man anlägger en ny brunn.

Vi är vana vid att kunna dricka rent och gott vatten direkt ur kranen. Detta är en självklarhet för de flesta av oss. I Sverige är många fastigheter anslutna till det kommunala vattennätet och får på så vis tillgång till vatten. Då är det även kommunen som regelbundet kontrollerar att vattnet håller god kvalitet och är drickbart. I de fall där det inte går att ansluta till det allmänna vattennätet måste man ha egen brunn. Förr i tiden grävdes brunnar för hand men idag använder man istället en modern borrteknik som gör att man kan komma ner på betydligt större djup. Detta minimerar risken för att brunnen blir förorenad av regn, avlopp eller kemikalier från jordbruk.

Viktigt att borra brunnen på rätt plats

Många äldre fastigheter har ofta en grävd brunn. Men i och med att grundvattnet har sjunkit de senaste åren är det inte sällsynt att dessa brunnar sinar. Då måste man anlägga en ny brunn på ett större djup. Eftersom rent vatten är en livsnödvändighet är det viktigt att brunnen borras på rätt plats så att den kan generera den volym rent vatten som fastigheten kan tänkas behöva. För att hitta bästa plats för brunnen ska brunnsborraren komma på hembesök och besiktiga tomten och se förutsättningarna för borrningen innan de lämnar en offert. En brunnsborrare som inte gör detta bör man undvika.

Anlita en seriös brunnsborrare med skadeförsäkring

Att borra en brunn är en viktig investering som måste bli bra. Var därför noga med att anlita en kunnig och seriös brunnsborrare som har skadeförsäkring och även kan lämna goda referenser. En professionell brunnsborrare lämnar även över brunnsprotokollet när brunnen är klar. Detta fungerar som ett slags kvitto på vad som har hänt i samband med anläggandet av brunnen. Om det skulle uppstå något fel så är det nödvändigt att ha den information som finns i protokollet. Vänd er till några olika företag och be om offerter. Gör även en kreditupplysning på företagen. Använder man sig av ett företag med betalningsanmärkningar finns det en risk att arbetet försenas. Skulle företaget gå i konkurs gäller heller inte skadeförsäkringen ifall att något problem skulle uppstå och behöver rättas till.

28 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.