Den viktigaste delen

Torrt och varmt om fötterna är en förutsättning för att man ska må bra. Så är det även för ett hus. Och det största hotet mot en torr och varm grund är att mycket vatten samlas och inte rinner bort.

Om en husgrund inte är stabil och mår bra så fungerar ingenting i huset. Det är likadant som när man har ont i en fot. Och har man dessutom ont i båda fötterna, ja då är det inte lätt att gå och fungera som man vill. Ska man välja ett område där man ska lägga sina pengar så är det först och främst grunden på huset. Allt annat kan man ordna och inget står och faller med det. Men om husgrunden mår dåligt så är det helt meningslöst att lägga energi, tid och pengar på något annat område.

En grund som mår dåligt kan sprida mögel och andra fuktskador. Det kan underminera huset så pass att sprickor uppstår eller till och med hela huset rasar. Då är det ingen nytta med ett nytt tak eller nya fönster. Så när man bygger eller köper ett hus så är det grunden man först och främst ska kontrollera och lägga sina resurser på.

Ett stillastående hot

Vatten rör sig inte enbart i vattendrag som sjöar och bäckar. Det är en ständig rörelse av vatten igenom all mark. Regn, snö och bevattning är stora källor till att vatten når markytan och sedan behöver förflytta sig därifrån. En viss mängd förångas och blir till nytt regn och snö men det tar tid. Och när vattnet väl kommer under mark behöver det ta vägen någonstans där det kan komma till nytta. Men om man istället får stillastående vatten mot husgrunden så är det till ingen nytta och enbart av ondo. Så pass att det kan kallas för det stillastående hotet. Eller till och med den stillastående skadan.

Påverkan av omgivningen

Även om man bygger sitt hus med ordentlig dränering och fall från huset så kan det uppkomma skador och problem senare. Det kan bero på att området runt huset, eller till och med tomten, ändras. Grannen kanske bygger ett hus med förhöjd tomt, en väg byggs eller något annat runtomkring som skapar andra förutsättningar. Det är därför mycket viktigt att man löpande har koll på markförhållandena runt sitt hus. Både det man kan se och det som är under markytan och inte synligt. Läs mer om dränering på denna sajt: https://www.stockholmdränering.se 

23 Oct 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.