Delad eller totalentreprenad vid en nybyggnation?

Att initiera ett större byggprojekt är inte helt enkelt. Ska du exempelvis bygga ett hus i Stockholm så är det i många fall inte byggandet i sig som är det som tar tid – det handlar istället om att reda ut lite kring vad som gäller angående vatten, avlopp, bygglov, andra lagar – och regler och så vidare. De byråkratiska kvarnarna i Sverige må mala fram effektiva och rättvisa resultat – men särskilt fort går det inte. Det får man vara beredd på.

Den andra frågan gäller hur huset i fråga ska byggas och vi tänkte titta lite närmare påd en detaljen. Primärt så finns det två alternativ att luta sig mot och vi ska se över vad du får om du väljer endera av dem:

    • Delad entreprenad: 

Vid delad entreprenad så kontaktar du ett byggföretag som bistår dig vid de saker du inte själv klarar av. det kan alltså handla om att dra in vatten och avlopp, det kan handla om att sätta kakel och så vidare. Du gör det du kan och anlitar professionell hjälp för allt det andra. En sak du måste ta hjälp vid är att dra el och vid olika installationer – där ska alltid en behörig elektriker finnas anlitad. Delad entreprenad enligt denna modell förutsätter att dina egna kunskaper är högre.

Det finns även en annan typ av delad entreprenad som innebär att du kontaktar flera olika företag för alla olika moment. Den typen av entreprenörsskap avråder vi dock från då kostnaderna brukar skena väg och kvaliteten bli betydligt sämre.

    • Totalentreprenad:

Totalentreprenad är ofta att föredra – både rent ekonomiskt och sett till resultatet. Allt från planeringen (det finns ofta arkitekter knutna till företaget) till byggnation och vidare till besiktning sköts av samma byggföretag. Som kund i Stockholm så är det här en trygghet: du utvecklar en relation, du deltar i projektet och du kan hela tiden vara med och påverka.

Det byggföretag du anlitar enligt totalentreprenad sköter kontakter med myndigheter och ser till att alla sådana frågor sköts korrekt. Till en början kan denna modell se dyrare ut, men i slutändan så brukar det vara mer prisvärt. Om du väljer flera mindre byggföretag så kan exempelvis sjukdagar och annat komma att sinka projektet och göra det dyrare.

Anlita rätt kontrollansvarig

En viktig detalj som du kan fästa fokus på – oavsett om du väljer att anlita ett byggföretag enligt totalentreprenad eller om du kan bygga mycket själv – är att anlita rätt kontrollansvarig. En sådan måste du ha – en oberoende sådan – som sätter upp en kontrollplan och som ser till att denna följs.

En kontrollansvarig blir en förlängd arm mellan dig och ditt byggföretag och denne kommer att delta även vid tekniska samråd och möten med byggnadsnämnden i Stockholm. Slutligen så ska du även låta en oberoende besiktningsman se över det färdiga resultatet. Av den enkla anledningen att det ger dig en större trygghet.

12 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.