Det finns väldigt många fördelar med att investera i en värmepump. Den stora handlar om det rent ekonomiska. Skulle du äga ett hus i Malmö som värms upp med hjälp av en äldre oljepanna och genomföra ett byte till en bergvärmepump så kan det bytet komma att spara dig så mycket som 80% av det du idag betalar. Detta varje år.
En annan tydlig fördel är att du skulle bidra till en bättre miljö. Oavsett vilken typ av värmepump du väljer så kommer den att göra skillnad jämfört med oljepannan. Grundprincipen för en värmepump är att man skapar ett kretslopp där man använder sig av jordens egna resurser och värmer upp sitt hus på ett naturligt sätt. I exemplet bergvärme så handlar det om att ta tillvara på den energi som finns lagrad - från solen - i berggrunden. Det kan även handla om vatten, vind, sol och jordenergi. Bekvämligheten är en annan faktor.
Du får idag hela tiden beställa olja och anpassa dig efter leverans av denna. En värmepump sköter sig själv, kräver minimalt med underhåll och väldigt lite service. Dessutom är den möjlig att styra via exempelvis mobilen och det finns exempel på där vissa tillverkare har gjort det möjligt att värmepumpen - via en gate i mobilen - på egen hand kan styra sin prestanda och kapacitet efter hur priserna för el ser ut på den nordiska elmarknaden.
Olja är - som grädde på moset - väldigt oförutsägbar sett till priset; något som gör dig beroende av omvärldens priser. En hint gällande detta: det blir sällan billigt.
Vi anser att de argument vi gått igenom ovan talar sitt tydliga språk. Vilken typ av värmepump du ska välja dock - det är dels en fråga för plånboken och dels också de geologiska förutsättningarna i det område du bor i. Det senare kräver en undersökning. Vad gäller exempelvis bergvärme så har inte alla rätt förutsättningar och även om man skulle ha detta så kan även andra parametrar - exempelvis närhet till grannarnas bergvärmehål - spela roll. Steg nummer två gäller installationen och här bör man definitivt ta professionell hjälp av ett företag inom VVS. Det gör en enorm skillnad så pumpen dels måste vara rätt dimensionerad efter husets arkitektur och efter era specifika behov.
Många gör fel och väljer vilket företag som helst (läs det billigaste) inom VVS i Malmö (eller var man nu än må bo). Gör man det så kommer man av allt att döma att få en dyr värmepump sett till hur mycket man betalar i onödan. En värmepump - oavsett vilken modell eller för vilken energibrunn - måste installeras av ett erfaret företag inom VVS och anpassas efter ditt hus för att ge dig maximal effekt.
Installationen av en värmepump inkluderas i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden med ett årligt tak på 50.000 kronor. Fuska inte med installationen. För att investeringen ska löna sig fullt ut så ska också en kunnig firma inom VVS anlitas.
På http://www.vvsmalmö.biz kan du läsa mer om olika typer av VVS-tjänster.