Dags att måla om hemma

Människan påverkas av färger

Vill du förändra känslan där hemma genom att måla om? Det är är sedan länge känt att vi människor påverkas både fysiskt och psykiskt av vår omgivning. Det kan vara dofter, temperaturskillnader, ljud och framför allt av färger. Faktum är att olika färger kan ge olika sinnestämningar. Det skiljer sig såklart mellan olika människor beroende på känslighet. Olika kulturer kan också också ha olika uppfattningar och påverkas av respektive färger och kulörer än vad vi har.

Milda färger i norden

Vi i norden har generellt ganska milda färger på våra städer och bostäder. Inte allt för sällan ser vi svarta och gråa fastigheter. Villaägare tar ofta ut svängningarna lite mer, men absolut vanligast är ändå den faluröda färgen.

Man kan undra varför, vi här uppe i mörka och kalla norr borde väl ha mycket gladare färger? I många länder i till exempel Asien, Sydamerika och Afrika målar sina hus i väldigt glada färger. Men ser gula, gröna och blåa hus vart man än tittar, och det ger helt klart en känsla av glädje och lustfullhet.

Färgindelning

Man delar in färger i varma och kalla färger. Rött, orange och gult hör till det varma färgerna. Dessa färger tillför känslan av liv och rörelse. Jämför vi med blått, lila och grönt som hör till de kalla färgerna, tillför dessa en mer avslappnad känsla och lugn. 

Men delar också in färger i primära, sekundära och tertiära färger. Till de primära färgerna hör röd, blå och gul och kan inte skapas genom att blanda andra färger. De sekundära färgerna orange, lila och grön skapas genom att blanda de primära. När man blandar primära och sekundära färger får man de så kallade tertiära färgerna. 

Färger för inomhusbruk

Inne i våra hem är vi svenskar lite mer vågade. Och med tanke på att vi tillbringar mestadelen av våra liv i våra hem så är det en bra prioritering. På 1970-talet badade våra hem i starka och glada färger. Gärna med glada motiv av blommor och mönster. På 2000-talet började många måla i ljusare färger. Det talades mycket om ljusa och fräscha hem. Nu på senare år har det återigen blivit populärt med mönster och även nya färger som silver och guld.

Vilka färger ska jag välja i respektive rum?

Det är självklart mycket upp till tycke, smak och trender. Men det kan vara bra att ha det här med varma och kalla färger i åtanke. I ett vardagsrum eller kök kanske man vill ha livliga och varma färger för trivselns skull. Och i avslappningsrum och sovrum väljer många kallare färger för att få en lugn känsla. Och i barnens rum färger och mönster som uppmanar till glädje och lek. Passa på att skapa förändring hemma och måla om och skapa en helt ny känsla. Vill eller kan du inte måla själv kan du alltid anlita en pålitlig och kunnig målarfirma så vet du att resultatet blir perfekt. 

 

 

10 Jan 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.